Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια πετυχαίνει το Κρεμλίνο με το ενεργειακό deal που «έκλεισε» με την Κίνα, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters βασική πηγή προμήθειας για το νέο ρωσο-κινεζικό αγωγό θα αποτελέσει ένα σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στο νησί της Σαχαλίνης που παρέμενε «εγκλωβισμένο» από το προηγούμενο πακέτο των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Θυμίζουμε πως στο επίκεντρο της προ ημερών συμφωνίας μεταξύ Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκαν τα ενεργειακά με σημείο αιχμής τη δημιουργία ενός νέου αγωγού που θα διασφαλίζει την αποστολή 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως προς την Κίνα για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Συνολικά δε, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα θα ανέβουν στα 48 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο αγωγός στον οποίο συμφώνησαν Gazprom και CNPC θα ακολουθεί την λεγόμενη ανατολική διαδρομή προκειμένου να μην έχει καμία σχέση ή σύνδεση με το τωρινό δίκτυο των αγωγών που αφορούν την Ευρώπη και που πιθανότατα θα βρεθούν στο επίκεντρο των όποιων νέων κυρώσεων επιβληθούν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, θα ξεκινά από το νησί της Σαχαλίνης στον Ειρηνικό Ωκεανό και μέσω της ιαπωνικής θάλασσας θα καταλήγει στη βορειοανατολική Κίνα.

Τα θαλάσσια οικόπεδα στο νησί της Σαχαλίνης, στην Οχοτσκική Θάλασσα Πηγή: Gazprom

Αν και σε πρώτη φάση η Gazprom δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία για τον νέο αγωγό και την πηγή του φυσικού αερίου που θα μεταφέρει, δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο πηγές από τον κλάδο υποστήριξε πως πιθανότατα θα προέρχεται από τα κοιτάσματα της Σαχαλίνης και πιο συγκεκριμένα από το υπό ανάπτυξη κοίτασμα Γιούζνο-Κιρινσκόγιε, το οποίο βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ προς τη Ρωσία, ήδη από το 2015.

Το κοίτασμα είναι τμήμα του θαλάσσιου οικοπέδου Κιρίνσκυ (Σαχαλίνη ΙΙΙ) στην Οχοτσκική Θάλασσα, το οποίο μάλιστα διαθέτει τόσο φυσικό αέριο όσο και πετρέλαιο.

Οι αμερικανικές κυρώσεις που αφορούν την θαλάσσια εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου ουσιαστικά αποτρέπουν ξένες εταιρείες από το να δραστηριοποιηθούν στα πλούσια κοιτάσματα της περιοχής, οπότε οι εξαγωγές προς την Κίνα δίνουν λύση στη Μόσχα επιτρέποντας της να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα και να παρακάμψει ουσιαστικά τις κυρώσεις.

Πηγή: Gazprom

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Gazprom το Γιούζνο-Κιρισνκόγιε διαθέτει αποθέματα ύψους 711,2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, 111,5 εκατ. τόνους συμπιεσμένου φυσικού αερίου και 4,1 εκατ. τόνους πετρελαίου. Η δυνατότητα παραγωγής υπολογίζεται στα 21 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, άρα μπορεί να καλύψει άνετα τον ρωσοκινεζικό αγωγό. Μάλιστα, φαίνεται πως η Gazprom έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζει τις απαραίτητες πλατφόρμες, ώστε η παραγωγή να αρχίσει σταδιακά την περίοδο 2023-2025, ημερομηνία που επίσης συμπίπτει με το διάστημα έναρξης λειτουργίας του αγωγού που θα κατασκευαστεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή