Δεν θα υπάρχει ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τη Δευτέρα, τονίζοντας  παράλληλα τη σύγκλιση απόψεων με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς καθώς η Δύση συσπειρώνεται για να αποτρέψει έναν πόλεμο στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον νέο Γερμανό ηγέτη, ο Μπάιντεν, μακροχρόνιος αντίπαλος του έργου του αγωγού αγωγού στη Γερμανία από τη Ρωσία, εδώ και πολλά χρόνια, είπε ότι αν οι ρωσικές δυνάμεις περάσουν στην Ουκρανία θα προκαλέσουν διακοπή λειτουργίας.

«Εάν η Ρωσία εισβάλει, αυτό σημαίνει ότι τανκς ή στρατεύματα θα περάσουν ξανά τα… σύνορα της Ουκρανίας, τότε δεν θα υπάρχει πλέον… Nord Stream 2. Εμείς, θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό», είπε ο Μπάιντεν. Ερωτηθείς πώς μπορεί να γίνει αυτό, δεδομένου ότι το έργο βρίσκεται υπό γερμανικό έλεγχο, ο Μπάιντεν είπε: «Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε».

Ο Σολτς από την πλευρά του είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία είχαν την ίδια προσέγγιση για την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις κυρώσεις, αλλά δεν επιβεβαίωσε άμεσα τα σχέδια Nord Stream 2 ούτε ανέφερε δημόσια ονομαστικά τον αγωγό κατά τη διάρκεια της ημερήσιας επίσκεψής του.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή, παρά το γεγονός ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι μια επίθεση μπορεί να συμβεί εντός ημερών ή εβδομάδων.

Ο Σολτς, ο οποίος δέχεται πυρά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας του για χλιαρή αντίδραση στην κρίση, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα πλήρωνε πολύ υψηλό τίμημα εάν εισέβαλε στην Ουκρανία και είπε ότι η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την ίδια προσέγγιση.

«Θα είμαστε ενωμένοι. Θα δράσουμε μαζί. Και θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα», είπε ο Σολτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και πριν αρχίσει η λειτουργία του αγωγού, η Γερμανία χρησιμοποιεί ρωσικό αέριο για να καλύψει τις μισές ανάγκες της. Καθυστέρησε την έγκριση του αγωγού Nord Stream 2 τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αλλά αρνήθηκε να ακυρώσει το σχεδόν ολοκληρωμένο έργο.

Ο Σολτς, του οποίου η δημοτικότητα μειώθηκε κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες τις τελευταίες εβδομάδες καθώς κλιμακώθηκαν οι εντάσεις με τη Μόσχα, πρόκειται να επισκεφθεί την Ουκρανία και τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, μετά από συναντήσεις αυτή την εβδομάδα με τον Μπάιντεν, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους αρχηγούς χωρών της Βαλτικής.

Η σχέση Μπάιντεν-Σολτς θα μπορούσε να είναι κομβικής σημασίας τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει ακόμη δηλώσει εάν θα είναι υποψήφιος σε εκλογές σε τρεις μήνες και ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει βυθιστεί σε εσωτερική κρίση.

Τη Δευτέρα, ο Μακρόν συναντήθηκε με τον Πούτιν και είπε στον Ρώσο ηγέτη ότι επιδιώκει να αποφύγει τον πόλεμο και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα