Συγκρατημένα αισιόδοξος φάνηκε ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι για την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού καθώς εκτιμά ότι ένας συνδυασμός εμβολίων, θεραπειών και προηγούμενης μόλυνσης θα κάνει τον κορωνοϊό πιο διαχειρίσιμο. Έτσι εκτίμησε ότι θα δοθεί ένα τέλος στους περιορισμούς τους επόμενους μήνες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Μιλώντας στους Financial Times, προειδοποίησε ωστόσο ότι ενδέχεται να επανέρχονται προσωρινά μέτρα εάν εντοπίζονται κρούσματα στην κοινότητα.

Στα πιο αισιόδοξα σχόλιά του σχετικά με την τροχιά της πανδημίας, ο Αμερικανός επιδημιολόγος περιέγραψε ένα σενάριο στο οποίο τα τοπικά τμήματα υγείας θα διαχειρίζονται τον ιό και όχι κεντρικά η κυβέρνηση Μπάιντεν. «Καθώς βγαίνουμε από την πλήρη πανδημική φάση του Covid-19, από την οποία σίγουρα βγαίνουμε, αυτές οι αποφάσεις θα λαμβάνονται όλο και περισσότερο σε τοπικό επίπεδο και όχι σε κεντρικό επίπεδο. Θα υπάρχουν επίσης περισσότεροι άνθρωποι που θα λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για το πώς θέλουν να αντιμετωπίσουν τον ιό», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν κάνει λόγο για ενδημική φάση του ιού

Τα σχόλια του Φάουτσι, ο οποίος είναι μια από τις πιο επιφυλακτικές φωνές στις ΗΠΑ σχετικά με την πανδημία, υποδηλώνουν μια αίσθηση αισιοδοξίας μεταξύ των αξιωματούχων υγείας σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να προαναγγέλλει το τέλος της πιο επιζήμιας φάσης της πανδημίας. Ωστόσο, δεν έκανε λόγο για ενδημική φάση του ιού. Μίλησε για την πιθανότητα σύντομα να φτάσει σε μια «ισορροπία», όπου η κυβέρνηση δεν χρειάζεται πλέον να δίνει τόσο μεγάλη προσοχή στα επίπεδα μόλυνσης.

«Δεν υπάρχει τρόπος να εξαλείψουμε αυτόν τον ιό», είπε. «Αλλά ελπίζω ότι βλέπουμε μια εποχή που θα έχουμε αρκετούς εμβολιασμένους και αρκετούς ανθρώπους με προστασία από προηγούμενη μόλυνση, ότι οι περιορισμοί για τον Covid σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν», εξήγησε και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι κάθε Αμερικανός θα χρειαζόταν τακτικά ενισχυτικές δόσεις εμβολίων για να κρατήσει μακριά τον ιό. «Θα εξαρτηθεί από το ποιος είσαι», είπε. «Αλλά αν είστε ένα υγιές άτομο 30 ετών χωρίς υποκείμενες παθήσεις, μπορεί να χρειάζεστε αναμνηστική δόση μόνο κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια», ανέφερε.

Ο επιδημιολόγος αντέκρουσε τέλος τις επικρίσεις ότι οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας βασίζονται υπερβολικά στα εμβόλια για την εξάλειψη της Covid 19, και αποκάλυψε ότι η υπηρεσία του προετοιμάζεται για την επόμενη πανδημία, εστιάζοντας στην παρακολούθηση ιών και οικογενειών ιών που είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρές ασθένειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής