Αν και κατ’ οίκον η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών γνώρισε μεγάλες δόξες κατά τη διάρκεια του 2021 (βότκα +18,4%, ρούμι +16,5%, ουίσκι +13,3% με βάση τα στοιχεία της NielsenIQ), το lockdown στο κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης (bars, café bars, εστιατόρια κ.ά.) κατά το πρώτο τετράμηνο πέρσι είχε δραματικές συνέπειες στον κλάδο.

Η πτώση στις πωλήσεις εκτιμάται ότι ξεπέρασαν το 30% κι αυτό γιατί πρακτικά την εν λόγω περίοδο μηδενίστηκε η κατανάλωση εκτός σπιτιού. Να σημειωθεί ότι σε  bars, café bars, εστιατόρια κ.ά. καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών.

Ωστόσο, από τον Μάιο, με το σταδιακό και υπό περιορισμούς άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών ξανάρχισε να παίρνει τα πάνω του, με την ανοδική τάση να αυξάνεται τους μήνες που ακολούθησαν έως το τέλος του έτους.

Ραγδαία αύξηση πωλήσεων από το καλοκαίρι και μετά

Σε αυτή τη συγκυρία οι πωλήσεις της Diageo Hellas κατέγραψαν ραγδαία αύξηση στο δεύτερο μισό του 2021 με ρυθμό πάνω από 40%. Η εξέλιξη αυτή δύναται να οδηγήσει ακόμα και στην επίτευξη pro covid επιδόσεων στην τρέχουσα χρήση που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2022.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατάφερε να κλείσει την χρήση 2020-2021 (1/7/2020- 30/6/2021) στα ίδια επίπεδα πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος με την εξέλιξη των εργασιών να «κρίνονται ικανοποιητικές», όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση.

Επιπλέον, μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Diageo εμφάνισε ενισχυμένη κερδοφορία και βελτίωση της καθαρής θέσης. Ειδικότερα, στη χρήση 1/7/2020 – 30/6/2021 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας εμφάνισε οριακή αύξηση 0,4% στα 50 εκατ. ευρώ χωρίς τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Οινοπνεύματος. Στο βαθμό που υπολογιστεί και ο ΕΦΚ τότε ο τζίρος διαμορφώνεται στα 97 εκατ. ευρώ έναντι 91 εκατ. ευρώ  τη προηγούμενη χρήση.

Μεγάλη άνοδος κερδών

Το μικτό αποτέλεσμα κυμάνθηκε περί τα 21,2 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 7,13%, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 151,36% στα 3,17 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα περιόδου μετά από φόρους αυξήθηκε κατά 940,41% και ξεπέρασε τα 2,44 εκατ. ευρώ. Κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση ήταν 234,8 χιλ ευρώ.

Μέρισμα

Μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο προτείνει την διανομή μερίσματος ύψους 2,33 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη της χρήσης, μετά την αφαίρεση ζημιών προηγουμένων χρήσεων, του φόρου εισοδήματος και τον σχηματισμό του τακτικού αποθεματικού.

Η καθαρή θέση της εταιρείας βελτιώθηκε κατά 12% στα 20,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο καταγράφηκε σημαντική αύξηση στο τομέα των εμπορικών υποχρεώσεων, γεγονός που οδήγησε σε συνολικό «άνοιγμα» ύψους 23,6 έναντι 13,3 εκατ. ευρώ τη προηγούμενη χρήση.

Η εταιρεία ελέγχεται κατά 99,99% από την εταιρεία Selviac Nederland B.V., η οποία εδρεύει στην Ολλανδία. Η εταιρεία Diageo Plc με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την τελική ελέγχουσα οντότητα και συντάσσει ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

Στην Ελλάδα η Diageo διακινεί μία μεγάλη σειρά σημάτων, όπως τα whiskies Johnnie Walker, Haig, Dimple, Cardhu και τα Classic Malt, η Smirnoff Vodka, το Gordon´s Gin, το Tanqueray, η Ciroc Vodka και το Baileys Creamy liqueur.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις