
Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) στρατηγικής σημασίας με αντικείμενο τη διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, μέσω υποθαλάσσιας καλωδιακής υποδομής, υπέγραψαν σήμερα η Grid Telecom, θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η Telecom Egypt, ο πρώτος ολοκληρωμένος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Αιγύπτου και ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων στην περιοχή.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν στα κεντρικά γραφεία του ΑΔΜΗΕ στην Αθήνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Telecom Egypt κ. Adel Hamed. Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν ο έλληνας υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο αιγύπτιος ομόλογός του Δρ. Amr Talaat και ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα, κ. Mohamed Elghazawy.
Όπως επισημαίνεται, η στρατηγική συμφωνία θέτει τις βάσεις για τη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών συνδεσιμότητας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση των υπερσύγχρονων και διεθνούς εμβέλειας δικτύων της Telecom Egypt και της Grid Telecom, μέσα από την υφιστάμενη και μελλοντική οπτική διασύνδεσή τους με γειτονικές χώρες.
Με την ευκαιρία της υπογραφής του Μνημονίου, πραγματοποιήθηκαν επίσης διμερείς συνομιλίες μεταξύ υπουργών και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων των δύο χωρών, πάνω σε σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Καινοτομία και η Επιχειρηματικότητα.
Το διεθνές δίκτυο της Telecom Egypt εκτείνεται σε πάνω από 140 σημεία σύνδεσης σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία έχει επενδύσει εκτενώς στην υποθαλάσσια καλωδιακή της υποδομή και παρέχει τη συντομότερη και πιο αξιόπιστη διαδρομή διέλευσης μεταξύ Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης, καθιστώντας όλα αυτά τα χρόνια την Telecom Egypt, προτιμητέο εταίρο πολλών διεθνών τηλεπικοινωνιακών φορέων.
Η Grid Telecom, με εγχώριο δίκτυο οπτικών ινών που αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 4.000 χλμ., αποτελεί το όχημα δραστηριοποίησης του ΑΔΜΗΕ στην αγορά τηλεπικοινωνιών, προσφέροντας ήδη πολλαπλή οπτική διασυνδεσιμότητα μεταξύ της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, εκμεταλλευόμενη την δικτυακή υποδομή της σε Ιταλία, Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη, αξιοποιεί τη θέση της ως βασικού ουδέτερου κόμβου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ευρώπη.
Δηλώσεις
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στην Grid Telecom και την Telecom Egypt είναι η αρχή για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου με υποδομή υποθαλάσσιου δικτύου, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα μιας πρόσθετης συστηματοποιημένης συνεργασίας. Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία ανάμεσα στις δυο εταιρείες, καθώς η διαδρομή του δικτύου επιτρέπει τη σύνδεση των χωρών μας και των ηπείρων μας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την εκθετική ανάπτυξη των οικοσυστημάτων τεχνολογίας».
Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της Αιγύπτου, Δρ. Amr Talaat, δήλωσε: «Xαιρετίζουμε την αναπτυσσόμενη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας, στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Εταιρικής Σχέσης. Η νέα αυτή συνεργασία μεταξύ δύο στρατηγικών παικτών στην περιοχή έχει ως στόχο, όχι μόνο να βελτιώσει τη διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, αλλά κυρίως να καλύψει τις αυξανόμενες και μελλοντικές ανάγκες των χωρών της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Ο ΑΔΜΗΕ, διευρύνοντας τις σχέσεις που έχει ήδη αναπτύξει στην Αίγυπτο για τη δημιουργία υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκινά μία εποικοδομητική συνεργασία με την Telecom Egypt και θέτει ισχυρές βάσεις για νέα έργα διεθνών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που επεκτείνονται πλέον και στις Τηλεπικοινωνίες. Η υπογραφή στρατηγικού Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων παγκοσμίως, αναβαθμίζει περαιτέρω τη στρατηγική διεθνούς ανάπτυξης του Ομίλου μας και μπορεί να συμβάλει ενεργά στην ανάδειξη της Ελλάδας ως βασικού τηλεπικοινωνιακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Telecom Egypt, κ. Adel Hamed, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δουλέψουμε από κοινού με την Grid Telecom, καθώς αυτή η συνεργασία θα ενισχύσει τη στρατηγική μας για περαιτέρω επέκταση της διεθνούς μας υποδομής και αύξηση της γεωγραφικής ποικιλομορφίας του ενεργητικού μας. Με την Grid Telecom ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο, θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε την εμβέλειά μας στην Ευρώπη, μέσω του εκτεταμένου δικτύου της Εταιρείας εντός και πέραν των ελληνικών συνόρων».
Ο διευθυντής της Grid Telecom, κ. Γεώργιος Ψυρρής, δήλωσε: «Η Grid Telecom, στα μόλις τρία χρόνια από την ίδρυσή της, έχει επιτύχει σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων και αναγνωρίζεται ήδη ως ένας από τους βασικούς παρόχους στην τηλεπικοινωνιακή αγορά χονδρικής. H υπογραφή αυτού του Μνημονίου με την Telecom Egypt σηματοδοτεί την έναρξη μίας σημαντικής συνεργασίας με έναν ισχυρό σύμμαχο, ενισχύοντας τη διεθνή παρουσία μας και επιβεβαιώνοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη της αγοράς στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της Εταιρείας μας».


Latest News

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο