Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τον πληθωρισμό φέτος προχώρησε η Κομισιόν, αλλά εξακολουθεί να αναμένει ότι οι τιμές θα κινηθούν κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2% το 2023.  Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πληθωρισμό στο 3,5% φέτος, αυξημένο κατά 1,3% σε σύγκριση με το 2,2% της πρόβλεψης του περασμένου Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης όσον αφορά στις προοπτικές του πληθωρισμού. Από τη μία πλευρά, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις θα αμβλυνθούν και ότι απαιτείται ένας βαθμός χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική μετά από διαδοχικά ιστορικά υψηλά σε μηνιαία βάση του πληθωρισμού.

Συζήτηση για τα επιτόκια

Ο διοικητής της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ έγινε ο δεύτερος κεντρικός τραπεζίτης τις τελευταίες ημέρες που δήλωσε ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να μειωθούν το επόμενο έτος.

«Αφού έφτασε σε ποσοστό ρεκόρ 4,6% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη προβλέπεται να κορυφωθεί στο 4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2022 και να παραμείνει πάνω από το 3% μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους», αναφέρει η Κομισιόν στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις 2022 που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

«Καθώς οι πιέσεις από τους περιορισμούς της προσφοράς και τις υψηλές τιμές της ενέργειας εξασθενούν, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 2,1% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, πριν κινηθεί κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2023», πρόσθεσε η Επιτροπή.

Ως εκ τούτου, εκτίμησε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αυξηθεί από 2,6% το 2021 σε 3,5% το 2022, πριν υποχωρήσει στο 1,7% το 2023.

Αυτά τα νούμερα, ωστόσο, υποδεικνύουν μια προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην επόμενη συνεδρίασή της τον Μάρτιο.

Υψηλή αβεβαιότητα

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, αλλά και για τη συνολική οικονομία στην Ευρώπη, εξαρτώνται επίσης από τις εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινώνονται σημαντικά από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη», ανέφερε η Επιτροπή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή