Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουν πιθανότατα ολοκληρωθεί τα σχέδια για τους δύο διαγωνισμούς για τη ΛΑΡΚΟ, ούτως ώστε οι ιδιώτες να έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία και να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στα μέσα Μαρτίου, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο κ. Σταϊκούρας θύμισε ότι η ΛΑΡΚΟ έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 500 εκατ. ευρώ. Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε κατ’ αποκοπήν πρόστιμο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και επιπλέον πρόστιμο ύψους 4,368 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο για όσο διάστημα συνεχίζεται η παράβαση.

«Προσπαθούμε επί 2,5 χρόνια να την αποκρατικοποιήσουμε και είμαστε κοντά στο να τελειώσει αυτή η διαδικασία» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει ενδιαφέρον ιδιώτη, αν και όπως είπε αυτό δεν είναι δεδομένο. «Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε ως πρόταγμα να βοηθήσουμε και διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ και να καλύψουμε και εργαζόμενους και γι αυτό έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να βοηθήσουμε το σύνολο των εργαζομένων ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται την επόμενη μέρα» τόνισε.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «ουσιαστικά κοροιδεύουν τους εργαζομένους» με εύκολες υποσχέσεις. «Άκουσα την αξιωματική αντιπολίτευση να χύνει κροκοδείλια δάκρυα και ουσιαστικά η επιστολή του κ. Τσακαλώτου το 2019 στην Κομισιόν μιλούσε για αποκρατικοποίηση. Άκουσα τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να μιλάει για σχέδιο εξυγίανσης χωρίς να εξηγεί ποιο είναι αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Απεργία εργαζομένων και πορεία στην Αθήνα

Kάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» φώναξαν εκατοντάδες εργαζόμενοι που απέκλεισαν το μεσημέρι το υπουργείο Οικονομικών, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με απολύσεις και απομάκρυνση όσων διαμένουν στον οικισμό της εταιρείας. Έφτασαν με λεωφορεία από τα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, από τα μεταλλεία στα Ψαχνά Εύβοιας και τον Άγιο Ιωάννη Βοιωτίας.

Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ έδωσαν συνέντευξη τύπου έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ακολούθησε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.
«Ήρθαμε εδώ γιατί θέλουμε τη δουλειά μας, θέλουμε τα σπίτια μας, θέλουμε να ζήσουμε στα χωριά μας, θέλουμε να μεγαλώσουμε με αξιοπρέπεια τα παιδιά μας. Και θα τα καταφέρουμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Παναγιώτης Πολίτης. Προανήγγειλε δε το επόμενο βήμα τους την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, στις 10.30 το πρωί, με την πραγματοποίηση πλατιάς σύσκεψης που έχει πάρει τα χαρακτηριστικά παλλαϊκού συλλαλητηρίου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας «εκεί που έχουμε τους περισσότερους νεκρούς», όπου θα αποφασιστούν οι επόμενες κινητοποιήσεις τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα