Μία ακόμη ημέρα κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι αντοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου σήμερα, το οποίο έκλεισε με κέρδη και πάνω από τις 970 μονάδες, ήτοι σε επίπεδα  ακόμη υψηλότερα εκείνα στα οποία βρέθηκε πριν από τη διόρθωση του Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 971,09 μονάδες, με τον τζίρο στα 40 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,7%, ενώ πρωταγωνιστής και στυλοβάτης ήταν για ακόμη ένα πενθήμερο ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 7,3%.

Αν και σήμερα το ΧΑ έδειχνε αδύναμο να συνεχίσει την ήπια αλλά στιβαρή άνοδό του προς νέα υψηλά επταετίας, λίγο μετά τις 13:30 και με αφορμή ένα πακέτο συνολικού όγκου 13,7 εκατ. τεμαχίων στη μετοχή της Alpha Bank, αξίας 19,7 εκατ. ευρώ, απέκτησε ανοδική δυναμική, η οποία οδήγησε τον γενικό δείκτη στη ζώνη των 970 μονάδων.

Έτσι, διεύρυνε τα κέρδη της εβδομάδας αλλά και επέτρεψε τις διορθωτικές κινήσεις σε αρκετούς τίτλους, βελτιώνοντας τη ρευστότητα του. Και σύμφωνα με τους αναλυτές, όσο διατηρεί η αγορά τα υψηλά επταετίας πάνω από τις 960 μονάδες, ο δρόμος για τις 1020-1040 μονάδες, που συνιστούν εξάλλου και τον κύριο στόχο στο μακροπρόθεσμο ανοδικό μονοπάτι, μένει ανοιχτός.

Η εικόνα πάντως της αγοράς σήμερα αποδόθηκε κατά τους αναλυτές σε καθαρά βραχυπρόθεσμους παράγοντες, ενώ ουδεμία σχέση έχει με την τάση και τις προοπτικές που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα. Μετά από μια εντυπωσιακή άνοδο, η πορεία μιας αγοράς φαίνεται να έκανε μια ελεγχόμενη διόρθωση, εωσότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στο μέτωπο των κεντρικών τραπεζών, ιδίως στην ευρωτράπεζα.

Βέβαια, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα έβλαπτε την ανάκαμψη της οικονομίας, εάν βιαστεί να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική, δίνοντας το μήνυμα ότι η ευρωτράπεζα θα παραμείνει υποστηρικτική στην οικονομία. Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υπερβεί τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα μόνο εάν οι μισθοί υπερβούν «σημαντικά και επίμονα» αυτό το επίπεδο.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, ο Ελλάκτωρ σημείωσε άνοδο 6,07%, με τις Aegean, ΔΕΗ, Σαράντης, Jumbo, ΟΤΕ και Eurobank να πλαισιώνουν για τις 970 μονάδες στον γενικό δείκτη. Στον αντίποδα, οι Πειραιώς, Βιοχάλκο και Motor Oil έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ και Alpha Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες