Στην υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά 64 F-35 από τις ΗΠΑ προχώρησε η Φινλανδία σε ένα διάστημα αυξημένης προετοιμασίας των χωρών που συνορεύουν με την Ρωσία μπροστά στην προοπτική μιας σύρραξης στην Ουκρανία με όποιες συνέπειες μπορεί να προκύψουν από αυτό.

Βεβαίως, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη έως ότου τα αεροσκάφη παραδοθούν και ενταχθούν στην πολεμική αεροπορία της Φινλανδίας. Τα πρώτα αεροσκάφη εκτιμάται πως θα ενταχθούν το 2027. Όμως, το timing της συμφωνίας έχει ξεχωριστή σημασία δεδομένου μάλιστα πως πρόκειται για μια χώρα που παρέμεινε ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά μόνο της Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα έχει αυξήσει τους δεσμούς της με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει προχωρήσει και σε ενίσχυση των πολεμικών της δυνάμεων με όλο τον καινούργιο εξοπλισμό της να είναι ευθυγραμμισμένος με τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις της τον περασμένο μήνα η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν υποστήριξε πως η χώρα της δεν έχει την πρόθεση για την ώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Φινλανδία διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξει, αν το θελήσει.

Σημειωτέον πως το συμβόλαιο που υπέγραψε το Ελσίνκι με την αμερικανική κυβέρνηση και την βιομηχανία Lockheed Martin περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια εξοπλισμού και ανταλλακτικών, αλλά και τη απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού. Σύμφωνα δε, με το ανακοινωθέν του φινλανδικού υπουργείου Άμυνας, μέσα στη χρονιά, θα ακολουθήσει και νέα συμφωνία για την αγορά πολεμοφοδίων για την πολεμική αεροπορία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα