Σήμερα αναμένεται η κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του ρώσου ομολόγου Βλαντιμίρ Πούτι, στη σκιά των προειδοποιήσεων δυτικών χωρών ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύρραξη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Πούτιν ζήτησε η επικοινωνία να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, αλλά ο Μπάιντεν ήθελε να μεταφέρει νωρίτερα εξαιτίας των αναφορών από την πλευρά της Ουάσιγκτον για πιθανή επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

Διαβάστε επίσης: Μακρόν στη Μόσχα, Σολτς στην Ουάσιγκτον – Η Ευρώπη «παίρνει τ’ όπλο της»

Επισημαίνεται ότι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία προστέθηκαν σήμερα στις χώρες που καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, μετά τις σχετικές αναφορές από τις ΗΠΑ.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την εκδοχή της Ουάσιγκτον για τα γεγονότα, λέγοντας ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα για να διατηρήσει τη δική της ασφάλεια έναντι της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Πούτιν προτίθεται να συνομιλήσει σήμερα Σάββατο και με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ανάπτυξη δυνάμεων

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι είναι πιθανή μία ταχεία επίθεση στο Κίεβο και ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει μια εισβολή πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στις 20 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές εάν έχει δοθεί τέτοια εντολή.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι Ρώσοι είχαν συγκεντρώσει αρκετά στρατεύματα κοντά στα σύνορα για να εισβάλουν στη χώρα και ότι ενδέχεται να ξεκινήσουν αεροπορικό βομβαρδισμό.

«Ο κίνδυνος είναι πλέον αρκετά υψηλός και η απειλή είναι πλέον αρκετά άμεση», είπε ο Σάλιβαν.

Στο απέναντι μέτωπο, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι κατηγόρησε την Ουάσιγκτον με ανάρτησή του στο twitter ότι υποθάλπει την «υστερία» και οργανώνει «εκστρατεία πανικού».

Από την πλευρά τους, ουκρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να μετριάσουν εκτίμηση της Ουάσιγκτον ότι μια εισβολή θα μπορούσε να είναι επικείμενη.

Ωστόσο, οι σχεδιασμοί της Ουάσιγκτον προβλέπουν την αποστολή 3.000 επιπλέον στρατιωτών στην Πολωνία, ενισχύοντας τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ανέφεραν στο Reuters αμερικανοί αξιωματούχοι. Επιπλέον 8.500 είναι ήδη σε επιφυλακή για ανάπτυξη στην Ευρώπη εάν χρειαστεί.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν βόρεια, νότια και ανατολικά της Ουκρανίας καθώς έξι ρωσικά πολεμικά πλοία έφτασαν στη Μαύρη Θάλασσα και οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό  στη Λευκορωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου
Επικαιρότητα |

Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου

Σε περίπτωση που κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίσουν να αποκαλούν τη χώρα τους «Μακεδονία», θα χαθεί χρόνος και πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο στην προσπάθεια εξομάλυνσης των όποιων εντάσεων.