Το μέτρο που θα αφήσει απλήρωτους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους άνω των 50 ετών ανακοινώθηκε στις 7 Ιανουαρίου και θα εφαρμοστεί από αύριο 15 Φεβρουαρίου στην Ιταλία. Έτσι από αύριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα ζητείται το Super Green Pass. Αυτό σημαίνει δηλαδή πως θα πρέπει να έχουν προβεί σε υποχρεωτικό εμβολιασμό (δύο δόσεις εμβολίου ή μια δόση συν ανάρρωση από την Covid-19), ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στους χώρους εργασίας.

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα ισχύει μέχρι τις 15 Ιουνίου 2022, βάση σχετικού διατάγματος και εκτός απροόπτου. Εξαιρούνται του εμβολιασμού (και επομένως, του Super Green Pass) όσοι έχουν υποκείμενες νόσους οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί από ιατρό, και αυστηρά σε ηλεκτρονική μορφή.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το μέτρο, ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να εισέρχεται στους χώρους εργασίας και θα θεωρείται “αδικαιολόγητα απών, χωρίς πειθαρχικές συνέπειες και με δικαίωμα διατήρησης της εργασιακής σχέσης” μέχρι να προσκομίσει το Super Green Pass, αλλά για το εν λόγω χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δεν θα αμείβεται.

Οι κυρώσεις

Όσον αφορά τις κυρώσεις για τη μη προσκόμιση του Super Green Pass, αυτές θα κυμανθούν από 600 ευρώ έως 1.500 Ευρώ και θα διπλασιάζονται σε περίπτωση συνεχούς παράβασης. Παράλληλα, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 Ευρώ σε όσους (άνω των 50 ετών) δεν έλαβαν την πρώτη δόση έως την 1η Φεβρουαρίου, τη δεύτερη δόση μετά την 1η Φεβρουαρίου και σε όσους δεν υποβλήθηκαν σε αναμνηστική δόση εμβολίου, με κυρώσεις από 400 έως 1.000 ευρώ.

Με τα έως τώρα ισχύοντα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν από την Ιταλική Κυβέρνηση, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός καλύπτει πολλές κατηγορίες εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς σε στενή επαφή με το κοινό, ξεκινώντας από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό έως σχολικό προσωπικό και Σώματα Ασφαλείας. Αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα η εμβολιαστική κάλυψη να ανέρχεται στο 91.08% του συνολικού πληθυσμού της Ιταλίας (άνω των 12 ετών, με τουλάχιστον μια δόση)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης