Το υψηλό κόστος των ακινήτων, έχει προκαλέσει αυξανόμενη ανησυχία, με τις φωνές που μιλούν για φούσκα, που σύντομα θα σκάσει, να πληθαίνουν.

Τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια των τελευταίων πολλών ετών, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της ζήτησης, με την έννοια της ιδιοκατοίκησης να κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη. Και πλέον οι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούν να αποτιμήσουν την κατάσταση, πριν να είναι αργά.

Διαβάστε επίσης – ΕΚΤ: Αγορά ακινήτων, η «Αχίλλειος Πτέρνα» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το στρατόπεδο των «γερακιών», μιλώντας στους Financial Times, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ όταν αποφασίζει για τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την «άνευ προηγουμένου» αύξηση των τιμών των κατοικιών.

«Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά, ενόψει τη συνεδρίασης της ΕΚΤ, τον επόμενο μήνα: «Αν συμπεριληφθεί αυτή [η αύξηση του κόστους ιδιοκτησίας κατοικίας], θα είχε ουσιαστική επίδραση στον πληθωρισμό, ιδιαίτερα στον πυρήνα του πληθωρισμού, όπου το βάρος των κατοικιών που κατοικούνται από ιδιοκτήτες είναι μεγαλύτερο», είπε. «Πρέπει να αποτελέσει μέρος των γενικών μας εκτιμήσεων».

Πόσο θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό

Πρόσθεσε επίσης, ότι αν το κόστος απόκτησης κατοικίας, συμπεριλαμβανόταν στον δομικό πληθωρισμό της ευρωζώνης, τότε αυτός θα ήταν κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος το τρίτο τρίμηνο.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ευρωζώνη δεν περιλαμβάνει το κόστος της ιδιοκτησίας ενός σπιτιού στα στοιχεία του πληθωρισμού. Ωστόσο, η ΕΚΤ είπε πέρυσι ότι θα ξεκινήσει μια πολυετή διαδικασία ενσωμάτωσης του κόστους ιδιοκατοίκησης στη μέτρηση του πληθωρισμού.

Ακόμη και χωρίς την πρόσφατη ετήσια άνοδο κατά 8,8% στις τιμές των κατοικιών στην ευρωζώνη, η Σνάμπελ είπε ότι η άνοδος του πληθωρισμού καταναλωτή τον Ιανουάριο σε νέο υψηλό 5,1% και η πτώση της ανεργίας στο ιστορικό χαμηλό του 7%, σημάνει ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος «να δράσουμε πολύ αργά, και ως εκ τούτου χρειαζόμαστε μια προσεκτική επανεκτίμηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό».

Ανεβάζουν τους τόνους τα «γεράκια»

Όταν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάσει τον επόμενο μήνα, αναμένεται να αυξήσει την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό για τα επόμενα δύο χρόνια αρκετά κοντά στον στόχο του, ώστε να δικαιολογήσει τον τερματισμό των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί και να προετοιμαστεί για την πρώτη άνοδο των επιτοκίων σε περισσότερο από μία δεκαετία.

Η Σνάμπελ είναι μία από τις φωνές με τη μεγαλύτερη επιρροή στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και τα σχόλιά της είναι πιθανό να μετατοπίσουν τη συζήτηση υπέρ της μειοψηφίας γερακιών στο διοικητικό συμβούλιο της που θέλει να αποσύρει τα κίνητρά της πιο γρήγορα.

«Η επανεκτίμηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό κατέστη απαραίτητη υπό το φως τριών θεμελιωδών αλλαγών στις μακροοικονομικές προοπτικές», υπογράμμισε η Σνάμπελ εξηγώντας:

  • Η μία είναι ότι το τρέχον κύμα της Όμικρον αναμένεται τώρα να είναι πιο βραχύβιο και λιγότερο σοβαρό από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
  • Το δεύτερο σημείο είναι τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας. Η χαλάρωση της αγοράς εργασίας απορροφήθηκε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Βλέπουμε ένα ιστορικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας και ένα ιστορικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής, και οι έρευνες δείχνουν ισχυρή μελλοντική αύξηση της απασχόλησης. Επίσης, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις λένε ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ένας παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συνεπάγονται ότι οι μισθολογικές πιέσεις θα είναι ισχυρότερες από ό,τι περιμέναμε αρχικά.
  • Και τέλος, υπάρχει αρκετή πίεση που συνεπάγεται ισχυρή αύξηση των τιμών παραγωγού. Μέρος αυτών των αυξήσεων θα περάσει με καθυστέρηση. Και φαίνεται ότι το pass-through αναμένεται να είναι ισχυρότερο από ό,τι συνήθως.

Πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξηση των επιτοκίων ήδη από το τρέχον έτος, επιβεβαιώνοντας εν μέρει τις αγορές που προεξοφλούν πιο επιθετική στάση από την ΕΚΤ

« Ήδη πριν από τη συνάντηση του Φεβρουαρίου, η αύξηση αναμενόταν γύρω στο καλοκαίρι του έτους. Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί υπό το πρίσμα των αλλαγών στις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ισχυρή αγορά εργασίας», είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι προεξοφλήσεις της αγοράς για τις ημερομηνίες αύξησης, καθώς περιέχει ασφάλιστρα κινδύνου, αντανακλώντας την υψηλή αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή: «Επομένως, η πραγματική αναμενόμενη ημερομηνία εξόδου που μπορούμε να πάρουμε από τα δεδομένα είναι πιθανό να είναι κάπως μεταγενέστερη. Όμως, όπως είπα, και όπως τόνισε και η Πρόεδρος Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου, ενεργούμε με τρόπο που εξαρτάται από τα δεδομένα».

Η Γερμανίδα καθηγήτρια Οικονομικών, η οποί εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μόλις πριν από δύο χρόνια, ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον αντίκτυπό τους στις τιμές της ενέργειας και στην ευρύτερη οικονομία, προσθέτοντας ότι μια πιθανή σύγκρουση είναι απίθανο να επιταχύνει την απόσυρση μέτρων τόνωσης από την ΕΚΤ λόγω «των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων μιας κλιμάκωσης της κρίση στην ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη, μεταξύ άλλων μέσω πιθανών κυρώσεων».

Η σημασία να περιληφθεί η ιδιοκατοίκηση στον ΕνΔΤΚ

Την ίδια ημέρα με την συνέντευξη της Σνάμπελ, οι αναλυτές της ΕΚΤ Martin Eiglsperger, Rodolfo Arioli, Bernhard Goldhammer, Eduardo Gonçalves και Omiros Kouvavas, δημοσιοποίησαν έκθεση με τίτλο «Η Ιδιοκατοίκηση και μέτρηση του πληθωρισμού».

Σε αυτήν τονίζεται ότι η στάθμιση των δαπανών που σχετίζονται με την αγορά κατοικίας στον ΕνΔΤΚ, στο μέτρο του δυνατού στατιστικά, θα βελτίωνε τον ΕνΔΤΚ ως δείκτη του πληθωρισμού και θα αύξανε την αντιπροσωπευτικότητά του και τη συγκρισιμότητα μεταξύ των χωρών.

Σε αυτό συνηγορούν τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, το ποσοστό των ιδιοκτητών κυμαίνεται από 50% έως 90%, με ποσοστά γύρω ή πάνω από 70% σε 16 από τις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ. Λόγω των σχετικά υψηλών ποσοστών ιδιοκτησίας κατοικίας και των μεγάλων διαφορών μεταξύ των χωρών, η συμπερίληψη των δαπανών που σχετίζονται με την ιδιοκατοίκηση στον ΕνΔΤΚ θα βελτιώσει την αντιπροσωπευτικότητα του μέτρου του πληθωρισμού σε σχέση με τις δαπάνες των νοικοκυριών σε κάθε χώρα και θα ενισχύσει τη συγκρισιμότητα μεταξύ των χωρών.
Η ετερογένεια μεταξύ των χωρών του κόστους που σχετίζεται με την απόκτηση κατοικίας αντανακλάται στον δείκτη τιμών της ζώνης του ευρώ μέσω σταθμισμένων μέσων όρων, όπου οι συντελεστές στάθμισης των δαπανών ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή