Στην μεσαιωνικής ιστορίας συνοικία του στο Περπινιάν, στην πρωτεύουσα των Ανατολικών Πυρηναίων, στο νοτιοανατολικό άκρο της Γαλλίας, πολλοί τον θεωρούν «Ρομπέν των Δασών της σύγχρονης εποχής».

Μόνο που τα χρήματα που ο 25χρονος Νάσερ Σάρι μοιράζει στους φτωχούς δεν τα κλέβει από τους πλούσιους. Τα κερδίζει ως ο No 1 influencer του Snapchat στη Γαλλία.

Κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των εκατομμυρίων ακολούθων του στα social media (ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια μόνο στο Snapchat) όχι με εικόνες μιας χλιδάτης ζωής, αλλά με χιουμοριστικά βιντεάκια από τη σκληρή καθημερινότητα του ίδιου και των συμπολιτών του στο Σεν Ζακ.

Μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές στη Γαλλία, όπου κατοικούν κυρίως Καταλανοί τσιγγάνοι και αρκετοί Βορειοαφρικανοί μετανάστες (ο ίδιος ο Νάσερ είναι γιος μεταναστών από την Αλγερία) και το 60% των οικογενειών ζουν μέσα στην απόλυτη φτώχεια.

Περισσότερο για να ξορκίσει τη μιζέρια και βλέποντας με τη δική του αισιόδοξη ματιά την ιστορία του τόπου όπου έχει μεγαλώσει, ο Νάσερ άρχισε να ανεβάζει στα social media βίντεο με φίλους του και γείτονες, κάνοντας πλάκες εν είδει κοινωνικού σχολίου ή καταγράφοντας με σαρκαστικό χιούμορ τις ιστορίες τους, τα προβλήματα και τις αντιξοότητες της καθημερινότητάς τους.

Όχι τυχαία, το μότο του είναι « La chiennété», που μέσες άκρες σημαίνει «σκυλίσια ζωή».

φωτα

Ένας… άλλου τύπου influencer

Με αναπάντεχο ακόμη και για τον ίδιο τρόπο -ίσως γιατί παρουσιάζει την πραγματικότητα ως έχει, χωρίς «φίλτρα»- ο Νάσερ άρχισε να αποκτά από το 2020 ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Γαλλία.

Κάπως έτσι λοιπόν … από την ανάποδη έγινε influencer.

Πλέον, έχει μια ολόκληρη ομάδα συνεργατών που τον πλαισιώνει και δεκάδες συμβόλαια συνεργασίας για την εμπορική προώθηση παντός είδους υπηρεσιών και προϊόντων.

Συνεργάζεται σε δύο πρακτορεία δημοσίων σχέσεων στο Παρίσι. Συμμετέχει σε εκδηλώσεις. Έχει αιτήματα για εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές. Δίνει συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ. Μέχρι και το Netflix επικοινώνησε μαζί του για το ενδεχόμενο ενός ντοκιμαντέρ.

Λέει ότι δίνει σχεδόν σχεδόν το 80% όσων κερδίζει ως βοήθημα σε εξαθλιωμένους κατοίκους του Σεν Ζακ και ένα μέρος στη μητέρα του, κρατώντας ελάχιστα για τον ίδιο.

Τα περασμένα Χριστούγεννα, οργάνωσε στη συνοικία του μια  ολόκληρη φιέστα, μοιράζοντας δώρα -που αγόρασε από την τσέπη του- στα παιδιά της γειτονιάς.

Όμως στόχος του, εξηγεί, δεν είναι η ελεημοσύνη. Ούτε σκοπεύει να φύγει από το Σεν Ζακ, παρά τις κραυγαλέες  κοινωνικές ανισότητες και την αστυνομοκρατία.

Αντιθέτως, έχει θέσει ως βασική προτεραιότητά του να βοηθήσει τον τόπο του να αναπτυχθεί.

Στηρίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις τοπικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων δίνοντάς τους προβολή στα social media.

Και μέσα από την προσωπική ιστορία του, θέλει -λέει- να λειτουργήσει ως πρότυπο για τους ανήλικους του Σεν Ζακ, παρακινώντας τους να μείνουν μακριά από τα ναρκωτικά, τη βία και την παρανομία.

Έφτιαξε έναν σύλλογο για νέους. Με χιούμορ, αλλά με αίσθημα μιας αλληλέγγυας ευθύνης προσπαθεί να πείσει τα μικρά παιδιά ότι πρέπει να μορφωθούν και να τελειώσουν το σχολείο, στήνοντας μέχρι και μικρούς διαγωνισμούς γνώσεων στο δρόμο, με χρηματικό έπαθλο για τους νικητές.

Συχνά πυκνά οργανώνει μαζί τους ομάδες καθαρισμού των δρόμων, μαθαίνοντάς τα να αγαπούν και να προσφέρουν στον τόπο τους. Ακόμη κι εάν το κίνητρο που χρησιμοποιεί για να τα δελεάσει είναι ένα… γενναίο χαρτζιλίκι.

Ένας εκκολαπτόμενος πολιτικός;

Έχοντας πια πολλούς θαυμαστές, αλλά και πάρα πολλούς πολέμιους, ο NasDas -όπως όλοι πια τώρα τον αποκαλούν- κάνει πολλά σχέδια για το μέλλον.

Δηλώνει απηυδισμένος από τη στάση των τοπικών αρχών -σημειωτέον ότι το Περπινιάν είναι η μοναδική μεγάλη πόλη στη Γαλλία που έχει ακροδεξιό δήμαρχο, τον Λουί Αλίο, ο οποίος ανήκει στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Όχι τυχαία, ήταν εκεί -σε απόσταση μόλις 32 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ισπανία- που η ίδια η Λεπέν επέλεξε να κάνει την πρώτη της περιοδεία για φέτος, ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του Απριλίου, ποντάροντας τα πολιτικά «ρέστα» της στην σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της για την ενίσχυση της υποψηφιότητάς της έναντι αυτής του επίσης ακροδεξιού Ερικ Ζεμούρ.

Κόντρα σε αυτό το τοξικό κλίμα στο Περπινιάν, ο 25χρονος influencer δηλώνει τώρα ότι εξετάζει σοβαρά να ασχοληθεί με την πολιτική, κατεβαίνοντας ως υποψήφιος στην 3η εκλογική περιφέρεια στις βουλευτικές εκλογές του κάλπες του Ιουνίου.

Δεν έχει πάρει ακόμη τελικές αποφάσεις, τόνισε στον Guardian. Όμως «θέλω να γκρεμίσω τα κλισέ», λέει στη βρετανική εφημερίδα.

«Είμαι νέος, μέλος μειονότητας, κάποιος που τολμά. Θέλω να ταράξω τα νερά και να δείξουμε στη Γαλλία ποιοι είμαστε», τονίζει.

Κι αν ξαφνικά χαθεί η μεγάλη απήχηση που έχει σήμερα στα social media «τι θα κάνεις;», ήταν η ερώτηση που του τέθηκε, στο πλαίσιο μίνι αφιερώματα από το κανάλι TV3 της Καταλονίας.

Η απάντησή του ήταν περίπου ίδια με αυτή σε μία πρόσφατη ανάρτησή του: «Ήμουν στο Σεν Ζακ πολύ πριν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα παραμείνω».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής