Στο 6,2% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Με αυξανόμενο ρυθμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, δημιουργώντας μεγάλο πλήγμα στις τσέπες των πολιτών.

«Πρωταθλήτρια» των αυξήσεων ήταν και πάλι η τιμή στο φυσικό αέριο, η οποία εκτοξεύτηκε κατά 154,8%, ενώ ακολούθησε το ρεύμα με 56,7%, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 36% και τα καύσιμα-λιπαντικά με αύξηση 21,6%.

Στα τρόφιμα η κατηγορία αρνί-κατσίκι αυξήθηκε κατά 17,6%, τα νωπά λαχανικά κατά 14,4 το ελαιόλαδο κατά 15,4%, άλλα βρώσιμα έλαια κατά 17,3%, οι πατάτες κατά 12,3% και τα νωπά φρούτα κατά 8,4%.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται εφάπαξ επίδομα κατά της ακρίβειας  

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο η μέση τιμή στις πατάτες έχει αυξηθεί σε ποσοστό 47%, στα μακαρόνια 23%, στο ελαιόλαδο πάνω από 10%, στο φρέσκο γάλα και στα τυροκομικά 8%, στα αλλαντικά 5% και στα απορρυπαντικά 4%, σε επίπεδο τιμής πώλησης στα σούπερ μάρκετ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία προκύπτουν από το e-katanalotis.gov.gr.

Όταν τα είδη διατροφής αποτελούν το 35,9% των συνολικών μηνιαίων δαπανών των φτωχότερων νοικοκυριών, με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα τροφίμων γίνονται δυσβάσταχτες.

Την ίδια ώρα, μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και πετρελαίου φέρνουν τα σημάδια ανακωχής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση;

Την ώρα που η ακρίβεια έχει εκτοξευτεί στα επίπεδα που ήταν το 2010, έτος όμως που οι ονομαστικοί μισθοί στην Ελλάδα ήταν υψηλότεροι σε σχέση με τους σημερινούς, η μεγάλη αύξηση κατά 29,4% του κόστους παραγωγής στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο έχει ήδη προδιαγράψει την πορεία των ανατιμήσεων για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Άλλωστε και τα μηνύματα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τιμές πρώτων υλών παραμένουν δυσοίωνα, με τον δείκτη τιμών τροφίμων FAO να φτάνει τον Ιανουάριο του 2022 στις 135,7 μονάδες αυξημένος κατά 19% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021.

Με αυτά τα δεδομένα, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως τα όποια δείγματα αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού δεν πρόκειται να τα δούμε πριν τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News