Τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση μέρους του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος της Sunlight συνολικού ύψους 560 εκ. ευρώ έχει εκκινήσει η εταιρεία ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες για βιομηχανική χρήση).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η εταιρεία μέλος του Olympia Group κατέθεσε χθες φάκελο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη άντληση χρηματοδότησης ύψους 170 εκ. ευρώ με ευνοϊκούς χρηματοπιστωτικούς όρους. Τα κεφάλαια αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα διατεθούν για την κάλυψη του business plan ύψους 560 εκ. ευρώ της Sunlight.

Ο CEO της Sunlight Λάμπρος Μπίσαλας είχε κάνει γνωστό στα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας του 2021 ότι σκοπός του προαναφερόμενου επενδυτικού προγράμματος είναι να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου. Το πλάνο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της SUNLIGHT στην Ελλάδα (Ξάνθη και Κομοτηνή), την Ιταλία (Βερόνα) και τις ΗΠΑ (Βόρεια Καρολίνα), με τις κατάλληλες υποδομές, σύγχρονο εξοπλισμό, καθώς και αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής.

Πηγές επίσης του ΟΤ, αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο business plan βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση.

Η επένδυση στη Δ. Μακεδονία

Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια της Sunlight για τη Δ. Μακεδονία στο πλαίσιο της απλιγνιτοποίησης, πληροφορίες του ΟΤ, αναφέρουν ό,τι το σχέδιο της εταιρείας για την ανάπτυξη μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου, όπως και τα άλλα προτεινόμενα επενδυτικά σχέδια άλλων επιχειρήσεων θα ξεκλειδώσουν με την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου.

Και για την ακρίβεια τα επενδυτικά σχέδια που θα προχωρήσουν, από το σύνολο των 80 που είχαν υποβληθεί στη Συντονιστική Επιστροπή του ΣΔΑΜ, θα είναι όσα έχουν ωριμάσει. Οι επενδυτές όταν προκηρυχθούν τα ειδικά καθεστώτα με τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, θα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις ενίσχυσης. Τα ειδικά καθεστώτα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προκηρυχθούν γύρω στον Μάρτιο με Απρίλιο.

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαβούλευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κομισιόν για το επιχειρησιακό πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης ύψους 1,623 δισ. ευρώ. Ακόμη δηλαδή δεν έχει δοθεί έγκριση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια