Μετά είναι όπως και πριν, συνηθίζεται να λέγεται μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Με νικητές και ηττημένους σε έναν πόλεμο νεύρων, όπως εύστοχα παρατηρεί πρωτοσέλιδα η εφημερίδα Die Welt. Αλλά υπήρχαν νικητές και ηττημένοι μετά τη χθεσινή συνάντηση Σολτς-Πούτιν στο Κρεμλίνο, που αποτελεί και το βάπτισμα του πυρός στην εξωτερική πολιτική για τον Γερμανό καγκελάριο; Η απάντηση δυσκολεύει τους Γερμανούς σχολιαστές.

«Καλά προετοιμασμένος»

«Εάν κάποιος αναζητήσει ένα σύμβολο για τη νεαρή εξωτερική πολιτική του καγκελάριου, θα το βρει σε ένα έπιπλο» επισημαίνει με δόση ειρωνείας ο αρθρογράφος.

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι, είναι η στάνταρντ απάντηση που έχει δώσει εκατοντάδες φορές ο Σολτς στην ερώτηση, εάν η Γερμανία, ακόμη και σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης με την Ουκρανία, θα διατηρήσει τη λειτουργία του αγωγού μέσω της Βαλτικής, αλλά απέφευγε συστηματικά να τον κατονομάσει. Την Τρίτη το μεσημέρι ο Σολτς κάθισε λοιπόν στο τραπέζι. Είναι παράλογα μεγάλο. Το μαρμάρινο έπιπλο, με προέλευση από την Ιταλία, βρίσκεται στην καρδιά της ρωσικής εξουσίας. Και ο Σολτς κάθεται ακριβώς απέναντι από τον Πούτιν, αλλά μέτρα μακριά λόγω πανδημίας. Αυτό που πριν από λίγα χρόνια θα έμοιαζε με σάτιρα συμβολίζει την παράνοια του Ρώσου προέδρου για το ενδεχόμενο να κολλήσει κορωνοϊό». Εικόνες που σε περίοδο που διακυβεύεται η ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη αποτυπώνονται και αποκτούν άλλη ιδιαίτερη σημειολογία.

Και επί του περιεχομένου; Καταρχήν εύσημα στον Σολτς δίνει αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ο καγκελάριος πήγε πολύ καλά προετοιμασμένος στη συζήτηση με τον Πούτιν» σημειώνει.

«Μυήθηκε στις λεπτομέρειες των συμβολαίων (ΣΣ σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου), συνομίλησε με Γερμανούς και ξένους ειδικούς για τη Ρωσία, δια ζώσης και διαδικτυακά. Ακόμα και με την προκάτοχό του Άγκελα Μέρκελ αντάλλαξε απόψεις για τον Πούτιν, η οποία τον ξέρει από άπειρες συναντήσεις και τηλεφωνήματα των τελευταίων 16 χρόνων, καλύτερα από τους περισσότερους δυτικούς πολιτικούς». Αλλά γρήγορα γίνεται σαφές, όπως επισημαίνει στο σχόλιό της διαδικτυακά η Tagesschau.de, ότι τις εκτιμήσεις των δύο ηγετών χωρίζουν κόσμοι ολόκληροι. “Ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν επί μήνες και οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να προσεγγίσουν η μια την άλλη, προς το παρόν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα ξεπεραστούν τα ρήγματα. Είναι αδύνατο για τη Δύση να ανταποκριθεί στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του Πούτιν για ματαίωση της προς ανατολάς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε σαφές ότι δεν αρκείται σε προφορικές υποσχέσεις της Δύσης, πως επιμένει σε γραπτές εγγυήσεις ότι στο ορατό μέλλον το ΝΑΤΟ δεν θα προχωρήσει σε διεύρυνση προς ανατολάς, « … Ο Σολτς απέδειξε στη Μόσχα διπλωματική επιδεξιότητα και ανάστημα απορρίπτοντας μάλιστα και το αφήγημα του Πούτιν που παρουσίασε το ΝΑΤΟ ως επιτιθέμενο στην πρώην Γιουγκοσλαβία».

«Πολύ νωρίς για λήξη συναγερμού»

Στην επόμενη ημέρα στρέφει το βλέμμα του ο σχολιαστής της Südwest Presse που κυκλοφορεί στην πόλη Ουλμ.

«Μπορούμε να κάνουμε λόγο για ύφεση μετά την επίσκεψη Σολτς; ΄Η ξεκινά σήμερα παρά τη μερική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων ένας πόλεμος κατά της Ουκρανίας, όπως προφητεύουν αμερικανικές πηγές»; διερωτάται. «Το πρώτο θα ήταν μια ευτυχής σύμπτωση, το δεύτερο μια καταστροφή για τη διπλωματία. Από διπλωματικούς διαύλους στέλνονται σήματα ότι η Ουκρανία θα ήταν διατεθειμένη να παγώσει την επιθυμία της για ένταξη στο ΝΑΤΟ για να αποτρέψει τη Ρωσία από τα επιθετικά της σχέδια. Βέβαια το τίμημα θα ήταν ψηλό, γιατί έτσι παραιτείται από τμήμα της κυριαρχίας της. Για να εξασφαλιστεί διαρκής ειρήνη στην Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις, στις οποίες όλοι θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους