Η προσδοκία ότι η Federal Reserve θα αρχίσει σύντομα να αυξάνει τα επιτόκια έχει ήδη προκαλέσει περιορισμούς στη νομισματική πολιτική του Μεξικού, δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας του Μεξικού Τζόναθαν Χιθ.

Ο Τζόναθαν Χιθ υπογράμμισε ότι λόγω της στενής σχέσης μεταξύ των οικονομιών των ΗΠΑ και του Μεξικού, οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας του Μεξικού δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν αυτές της Federal Reserve.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια νομισματική πολιτική που να είναι ανεξάρτητη από αυτή της Federal Reserve», είπε. «Εάν η Federal Reserve αρχίσει να αυξάνει τον Μάρτιο, νομίζω ότι πρακτικά θέτει ένα ανώτατο όριο για εμάς».

Ο Χιθ πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα του Μεξικού βρισκόταν σε ένα δύσκολο «σταυροδρόμι» λόγω του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού.

Ο Χιθ υπογράμμισε ότι οι ενέργειες νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας του Μεξικού πρέπει να εξισορροπήσουν τα ζητήματα του υψηλού πληθωρισμού, των δυσμενών κυκλικών οικονομικών συνθηκών στο Μεξικό και του αναμενόμενου κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed.

Είπε ότι η νομισματική πολιτική της Τράπεζας του Μεξικού θα πρέπει να είναι συνεπής με τα πληθωριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αποφεύγοντας να είναι υπερβολικά περιοριστική προς το τέλος του έτους, όταν ο πληθωρισμός αναμένεται να συγκλίνει κοντά στον στόχο.

Στην τελευταία της συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική στις 10 Φεβρουαρίου, η κεντρική τράπεζα του Μεξικού αύξησε το επιτόκιο αναφοράς, όπως αναμενόταν, κατά 50 μονάδες βάσης στο 6,00%, σε μια έκτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούσαν να διατηρήσουν τον υψηλό πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Ο Χιθ σημείωσε ότι το Μεξικό αυτή τη στιγμή βλέπει χαμηλά επίπεδα ιδιωτικών επενδύσεων, εμποδίζοντας την οικονομική του ανάκαμψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ