Με την ενεργειακή κρίση να έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στη ρευστότητα των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να απογυμνώνει τα προ κρίσης οικονομικά προβλήματα προμηθευτών η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΡΑΕ θέλουν να προλάβουν συνθήκες ασφυξίας και «κανόνια» στην αγορά.

Έτσι, χθες ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και η ολομέλεια της ΡΑΕ υπό τον πρόεδρο Αθανάσιο Δαγούμα πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τους τρεις Διαχειριστές της αγοράς. Εκπρόσωποι των ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ έδωσαν την αναλυτική εικόνα των οφειλών των προμηθευτών από μη αποδιδόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι πάροχοι χρωστούν. Το εύρος των ποσών κυμαίνεται ανάλογα με την εταιρεία από 5 έως 30 εκ. ευρώ με δύο εξ αυτών όμως να οφείλουν τα περισσότερα.

Η σούμα… δίνει συνολικό ύψος χρεών 272,7 εκ. ευρώ με μεγάλο μέρος εξ αυτών να είναι διακανονισμένο και το υπόλοιπο εκτός ρυθμίσεων. Το συνολικό ποσό των χρεών είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το τέλος του 2021. Τότε ήταν στα 330 εκ. ευρώ, λένε οι ίδιες πληροφορίες.

Οι Διαχειριστές

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι εκείνος που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των χρεών. Οι πηγές αναφέρουν ότι του χρωστούν 211 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, τα 88 εκ ευρώ αφορούν σε ενδοομιλικές οφειλές με τη ΔΕΗ, με τα αποτελέσματα του ΔΕΔΔΗΕ να ενοποιούνται με εκείνα της μητρικής στις λογιστικές καταστάσεις.

Στον ΔΑΠΕΕΠ τα χρέη είναι στα 53 εκ. ευρώ, ενώ στον ΑΔΜΗΕ μόλις 8,7 εκ. ευρώ.

Οι διακανονισμένες οφειλές αφορούν σε ποσά που ήταν ανεξόφλητα μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Και οι πληροφορίες θέλουν οι πάροχοι να εξυπηρετούν τις σχετικές ρυθμίσεις προς τους Διαχειριστές.

Αλλά και οι μη ρυθμισμένες οφειλές καλύπτονται από εγγυητικές επιστολές κατόπιν σχετικής υποχρέωσης που έχουν από υπουργική απόφαση του περασμένου Αυγούστου.

Οι προμηθευτές

Ο υπουργός και η ολομέλεια της ΡΑΕ επικοινώνησαν χθες κατά τις πληροφορίες και με τους δύο προμηθευτές που φέρονται να έχουν τις περισσότερες οφειλές.

Εκπρόσωποι των δύο εταιρειών δεσμεύτηκαν να διευθετήσουν τις επόμενες ημέρες το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών τους.

Ο υπουργός και ο Ρυθμιστής θα συνεχίσουν και σήμερα τις επαφές τους με τους παρόχους, επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή εποπτεία της αγοράς.

Πάντως, αξιωματούχοι σημείωναν χθες μετά το τέλος των συναντήσεων πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και διαχείριση.

Ωστόσο οι ίδιες αρμόδιες πηγές, τονίζουν πως ΥΠΕΝ και ΡΑΕ θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια