Με αδημονία και ενθουσιασμό περιμένουν οι ανά τον κόσμο συλλέκτες την πώληση της πολύφερνης συλλογής Μακλόου με σπάνια έργα τέχνης από τον οίκο Sotheby’s. Μετά από μήνες αναμονής, ο οίκος παρουσίασε σήμερα τη λίστα των επίλεκτων τριάντα έργων που θα βγουν στο σφυρί στις 16 Μάϊου, στη Νέα Υόρκη.

Η πώληση έχει μια… πονεμένη ιστορία πίσω της, καθώς συνδέεται με το πολύκροτο διαζύγιο του ζεύγους Χάρι και Λίντα Μακλόου, που ήταν ένα από τα λεγόμενα «power couples» της ελιτίστικης κοινωνίας της Νέας Υόρκης.

Ο Χάρι Μακλόου έγινε δισεκατομμυριούχος μέσα από την δραστηριοποίηση του στο χώρο του real estate. Μάλιστα, στην εταιρεία του, Macklowe Properties Inc. ανήκαν μερικά από τα διασημότερα κτίρια του Μανχάταν. Αντιστοίχως η νυν Λίντα Μπέργκ γνώριζε καλά τον κόσμο της τέχνης έχοντας διατελέσει μέλος των διοικητικών συμβουλίων γνωστών μουσείων, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Γκούγκενχαϊμ.

Πηγή: Sotheby’s – Willem de Kooning

Με τα χρήματα του Χάρι και τις γνώσεις της Λίντα, το ζευγάρι κατά τη διάρκεια των περίπου 60(!) χρόνων έγγαμης ζωής συγκέντρωσε μια μοναδική συλλογή περίπου 150 έργων, ανυπολόγιστης αξίας, με έργα μεγάλων ονομάτων, από τον Μαρκ Ρόθκο, τον Αντι Γουόρχολ και τον Τζεφ Κουνς έως τον Πάμπλο Πικάσο, τον Αλμπέρτο Τζιακομέτι και τον Ζίγκμαρ Πόλκε. Από αυτά, 65 έργα αποφασίστηκε πως θα πουληθούν στο πλαίσιο του διαζυγίου τους, που έπεσε σαν βόμβα στην υψηλή κοινωνία της πόλης. Λόγω δε, της τεράστιας καλλιτεχνικής όσο και οικονομικής τους αξίας, η πώληση των έργων χωρίστηκε σε δύο μέρη.

Το πρώτο τμήμα με 35 έργα βγήκε στο σφυρί τον περασμένο Νοέμβριο δοκιμάζοντας τα δεδομένα του χώρου εν μέσω της πανδημίας. Όμως, τελικά όχι μόνο πήγε καλά, αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία αποφέροντας πάνω από 676,1 εκατ. δολάρια. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί ποτέ από την πώληση της συλλογής ενός μεμονωμένου ιδιοκτήτη και η υψηλότερη του είδους που είχε καταγραφεί και για τον ίδιο τον οίκο Sotheby’s.

Αν και στοιχεία των αγοραστών δεν έγιναν φυσικά γνωστά, πολύ μεγάλο μέρος των προσφορών προήλθε από Ασιάτες συλλέκτες.

Πηγή: Sotheby’s – Mark Rothko

Με τον πήχη να έχει τοποθετηθεί τόσο ψηλά, το ενδιαφέρον για την πώληση του δεύτερου τμήματος των έργων είναι εύλογο. Ανάμεσα στα έργα ξεχωρίζει ένα σπάνιο έργο του Ρόθκο από τη δεκαετία του ’60 που μάλιστα δεν φέρει καν ονομασία, καθώς δεν είχε παρουσιαστεί ξανά ποτέ στο κοινό. Το συγκεκριμένο αναμένεται να αποφέρει από 35 έως 50 εκατ. δολάρια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα τεράστιο έργο του Άντι Γουόρχολ, μια από τις τελευταίες αυτοπροσωπογραφίες που δημιούργησε ο ζωγράφος, λίγους μήνες πριν πεθάνει και η αξία του οποίου αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 15 και 20 εκατ. δολάρια.

Σημειωτέον πως το πρώην ζεύγος αναμένεται να παραστεί στη δημοπρασία. Μάλιστα, ο 84χρονος Μακλόου έχει ήδη ξαναπαντρευτεί…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus