Συνομιλίες υψηλού επιπέδου θα έχουν στο Κατάρ ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραΐσι με τον εμίρη Ταχίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι στο πλαίσιο του φόρουμ των χωρών εξαγωγής αερίου (GECF).

Ο Ραΐσι συνοδεύεται από αρκετούς υπουργούς και αναμένεται να υπογράψει αρκετές συμφωνίες με στόχο την ενίσχυση των διμερών δεσμών κατά τη διήμερη επίσκεψή του.

«Θεωρούμε αυτή την επίσκεψη ως ένα βήμα προς την ενεργοποίηση της διπλωματίας με τους γείτονες, ιδιαίτερα τις χώρες του Περσικού Κόλπου, και να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητές τους για την ανάπτυξη πολιτικών και οικονομικών δεσμών», είπε ο Ραΐσι πριν αναχωρήσει από την Τεχεράνη για τη Ντόχα νωρίς τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οδών και Μεταφορών του Ιράν, Ροστάμ Γκασέμι, θα υπογραφούν τέσσερις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι μια συμφωνία για ένα σχέδιο σύνδεσης του Ιράν με το Κατάρ μέσω μιας υποθαλάσσιας σήραγγας, δήλωσε ο ιρανός υπουργός στην κρατική τηλεόραση.

Δύο ακόμα συμφωνίες αφορούν στη ναυτιλία και την τόνωση του θαλάσσιου εμπορίου ενώ η τέταρτη αφορά τη βελτίωση της αερπορικής σύνδεσης των δύο χωρών.

Την Τρίτη, ο Ραΐσι αναμένεται επίσης να εκπροσωπήσει το Ιράν στη σύνοδο κορυφής της GECF. Το Ιράν κατέχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Συνομιλίες της Βιέννης, δεσμοί του Κατάρ

Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς το Ιράν και μεγάλα ισχυρά κράτη που συμμετείχαν στη συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015 δηλώνουν ότι οι μακροχρόνιες συνομιλίες της Βιέννης για την αποκατάσταση της συμφωνίας -που εγκαταλείφθηκε μονομερώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018- βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Εάν επιτύχουν αυτές οι συνομιλίες θα μπορούσαν να προαναγγέλλουν την πλήρη επιστροφή του Ιράν στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, καθώς θα μπορούσε να πουλήσει ξανά το πετρέλαιο και τα παράγωγά του ανεμπόδιστα από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το Κατάρ υποστήριξε σθεναρά την αποκατάσταση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA), όπως είναι επίσημα γνωστή η πυρηνική συμφωνία, ως μια κίνηση που θα ενισχύσει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Να σημειωθεί ότι το Κατάρ κατά καιρούς λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, καθώς η Τεχεράνη συνεχίζει να αρνείται να μιλήσει απευθείας με την Ουάσιγκτον λόγω της άρνησης των ΗΠΑ στη συμφωνία-ορόσημο.

Το Ιράν και το Κατάρ έχουν πολύ στενότερες σχέσεις από το 2017, όταν πολλά άλλα αραβικά έθνη υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και επέβαλαν αποκλεισμό σε αυτό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης