Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα θα γράψει ιστορία, έλεγε η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος στα μέσα Νοεμβρίου στη Γλασκόβη. Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, από την άλλη, μιλούσε για λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Τώρα, 100 μέρες μετά, οι ειδικοί καταλήγουν σε ένα αποθαρρυντικό συμπέρασμα. Δυστυχώς μικρή μόνο πρόοδος έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ψηφίσματος της συνόδου κορυφής, λέει ο ερευνητής για το κλίμα Νίκλας Χένε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Καμία μεγάλη χώρα, ούτε η Γερμανία, δεν αύξησε το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους τους στόχους της για την προστασία του κλίματος για το 2030, όπως προβλέπεται στο τελικό ανακοινωθέν.

Επίσης η παγκόσμια σταδιακή κατάργηση του άνθρακα δεν έχει επιταχυνθεί όπως προβλέπεται. Ακόμη επιδοτήσεις που βλάπτουν το κλίμα και που σύμφωνα με την απόφαση της συνόδου κορυφής θα έπρεπε να διακοπούν δεν έχουν σταματήσει. «Συνεχίζουν να ρέουν κατά κόρο», λέει.

Συνεχίζονται οι διεθνείς επενδύσεις σε πετρέλαιο

Και πράγματι, μόλις τη Δευτέρα η βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση ShareAction διαπίστωσε πως 25 ευρωπαϊκές τράπεζες έδωσαν το 2021 το υπέρογκο ποσό των 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις φυσικού αερίου και παραγωγής πετρελαίου. Πρωτοστατούν οι τράπεζες HSBC, Barclays, BNP Paribas και Deutsche Bank αν και, σύμφωνα με την οργάνωση, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εδώ και αρκετό καιρό έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.

Η Κίνα ανακοίνωσε μάλιστα αυτή την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταναλώνει ξανά περισσότερο κάρβουνο. Ο Πρωθυπουργός Λι Κεγκιάνγκ δήλωσε ότι οι ανάγκες των επιχειρήσεων και των πολιτών σε ηλεκτρική ενέργεια πρέπει αναγκαστικά να καλύπτονται. Επίσης το σχέδιο των κρατών της ΕΕ για μια οικονομία μετά την κρίση του κορωνοϊού «πιο πράσινη» και πιο φιλική προς το κλίμα φαίνεται να έχει αποτύχει. Τα επιβλαβή για το κλίμα αέρια του θερμοκηπίου είναι στα ίδια επίπεδα όπως πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την Eurostat.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πολλοί θεωρούν ότι λείπει η φιλοδοξία για γρήγορη επίτευξη των στόχων σχετικά με την προστασία του κλίματος.

Η ειδικός για το κλίμα από την περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch Ρίξα Σβαρτς πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει μερική αλλαγή από το αεροπλάνο και το αυτοκίνητο στο τρένο. «Αν η Γερμανία συνεχίσει να κατασκευάζει περισσότερους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας από εδώ και πέρα, αυτό θα ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι η προστασία του κλίματος στις μεταφορές είναι δευτερεύον θέμα», λέει.

Θετικά βήματα αλλά χρειάζονται υποστήριξη

Μέχρι τον Νοέμβριο που αναλαμβάνει η Αίγυπτος την προεδρία της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα, υπεύθυνη για τη διασφάλιση της εφαρμογής των ανακοινώσεων της Γλασκόβης είναι η Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε κάνει σημαία του την προστασία του κλίματος, δέχεται μεγάλες πιέσεις εξαιτίας της υπόθεσης Partygate.

Στη Γλασκόβη όμως υπήρξαν και πολλά θετικά βήματα. Για παράδειγμα η πρωτοβουλία 140 χωρών να σταματήσουν την καταστροφή των δασών μέχρι το 2030, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει δεσμευτική σύμβαση. Ήδη όμως το 2014 υπήρχε παρόμοια συμφωνία, αλλά η καταστροφή των δασών συνεχίστηκε, λέει η Σουζάνε Βίντερ από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από το 1990 περίπου 420 εκατομμύρια εκτάρια δάσους έχουν χαθεί. Ας ελπίσουμε ότι έστω και αργά θα μπει ένα φρένο.

Πηγή: Deutsche Welle/ Τόρστεν Χολτς και Λαρίσα Σβέντες (DPA)
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green