Αναμενόμενη ήταν η αρνητική αντίδραση της Wall Street στις εξελίξεις στο Ουκρανικό, αν και οι απώλειες ήταν μετρημένες με τους επενδυτές στην αμερικανική αγορά και όχι μόνο να περιμένουν να διαπιστώσουν τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα, πόσο σκληρές θα είναι οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και βέβαια το αν η Μόσχα θελήσει να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις τινάσσοντας στον αέρα κάθε ελπίδα για συμβιβαστική λύση, έστω και τώρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Βρετανία, που ήδη ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο των κυρώσεων, ξεκαθάρισε διά στόματος Μπορίς Τζόνσον πως πρόκειται για την… πρώτη δόση, καθώς υπάρχουν κι άλλα εφεδρικά μέτρα, αναλόγως με την πορεία των εξελίξεων. Την ευρωπαϊκή απάντηση επεξεργάζεται και η Ε.Ε., όπως βέβαια και η Ουάσιγκτον.

Οι δείκτες

Το τοπίο αυτό προφανώς επηρέασε τις αγορές διεθνώς, όπως και τη Wall Street, που ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση στο «κόκκινο». Ωστόσο, όπως έδειξε και ο περιορισμός των απωλειών στα futures νωρίτερα, οι επενδυτές είτε φοβόντουσαν χειρότερα είτε έχουν ήδη προεξοφλήσει τις εξελίξεις μέσα από τις απώλειες στους δείκτες τις προηγούμενες ημέρες.

Θυμίζουμε πως ο Dow έχασε συνολικά 1,9% για την εβδομάδα, ο S&P 500 1,6% και ο Nasdaq 1,8%.

Σήμερα, οι απώλειες ήταν μετρημένες με τον βιομηχανικό Dow να χάνει αυτή την ώρα 0,68% στις 33.845 μονάδες, τον S&P 500 να σημειώνει μικρή πτώση 0,31% στις 4.334 μονάδες και τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 0,39% στις 13.497 μονάδες.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων, με τις αποδόσεις να κινούνται ανοδικά. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αυξάνεται στο 1,95% φλερτάροντας και πάλι με το 2% που είχε «πιάσει» πρόσκαιρα την περασμένη εβδομάδα. Θυμίζουμε πως στις αρχές της χρονιάς η απόδοση βρισκόταν στο 1,51%.

Ανήσυχοι οι αναλυτές

«Το χρηματιστήριο έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» επεσήμανε σε σημείωμα της η Λόρι Καλβασίνα της RBC Capital Markets, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς θα διαταράξει τα δεδομένα που είχαν υπόψη τους οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις αναφορικά με το ρίσκο και την πορεία των οικονομικών.

Μάλιστα, όπως σχολίασε ο Ντάγκλας Ρέντικερ της Capital Strategies, μιλώντας στο Yahoo Finance, υπάρχουν τρία διαφορετικά «καλάθια» οικονομικών επιπτώσεων που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε ότι αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία. Το πρώτο έχει να κάνει με τον απευθείας αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής και την διαταραχή στο εμπόριο και την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, το δεύτερο έχει να κάνει με τις κυρώσεις που θα ακολουθήσουν και το τρίτο έχει να κάνει με τα πιθανά αντίποινα που μπορεί να δρομολογήσει η Ρωσία σε ΗΠΑ και κυρίως Ευρώπη.  Πάντως, αναλυτές της Morgan Stanley υποστήριξαν πως αν βρεθεί λύση και η κατάσταση αποκλιμακωθεί σύντομα, οι αγορές θα επιδοθούν αμέσως σε ένα μίνι ράλι που για την Wall Street μπορεί να φτάσει άμεσα σε ένα άλμα κατά 5%!

Πιο έντονοι οι τριγμοί στα commodities

Για την ώρα βέβαια, το κλίμα παραμένει αρνητικό και πιο έντονη είναι η αντίδραση της αγοράς των commodities, όπως ήταν και λογικό, δεδομένου του ρόλου της Ρωσίας αλλά και της Ουκρανίας στα ορυκτά καύσιμα και στα μέταλλα.

Το πετρέλαιο οδεύει σταθερά προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, όπως είχαν προειδοποιήσει πολλοί αναλυτές, με το Brent να κερδίζει πάνω από 2% στα 97,32 δολάρια, ήτοι στο υψηλότερο σημείο του από το 2014 και το αμερικανικό WTI να ανεβαίνει 2,72% % στα 93,45 δολάρια. Στην ευρωπαϊκή αγορά τα συμβόλαια φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν το πρωί κατά πάνω από 10% έως και στα 934,7 δολάρια, ενώ στην αμερικανική αγορά αυτή την ώρα η άνοδος κυμαίνεται περίπου στο 2,48%.

Αντιστοίχως, τα μέταλλα βρίσκονται όλα στο… πράσινο, καθώς η υψηλή ζήτηση και η διαταραχή στην παραγωγή και τις εξαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία θα εντείνει τις ελλείψεις σε πολλά μέταλλα. Ο χρυσός αυτή την ώρα βρίσκεται στα 1.903 δολάρια και το ασήμι στα 24,22 δολάρια την ουγγιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]