
Οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα απορρόφησης των πλεονασμάτων σταφίδας του 202ο, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να έχουν κατρακυλήσει στο 0,50 έως 1 ευρώ το κιλό, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, εντός του Μαρτίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την στήριξη των σταφιδοπαραγωγών δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Χαρίτση.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2021 είχε προταθεί από τον προηγούμενο ΥπΑΑΤ, η λύση της διάθεσης των αποθεμάτων σταφίδας με αγορές των αποθηκευμένων προϊόντων και υψηλή τιμή προς όφελος του παραγωγού, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,40 ευρώ/κιλό, η οποία όμως, σύμφωνα και με τους παραγωγούς, έχει μείνει στα χαρτιά.
Παρόλα αυτά ο κ. Γ. Γεωργαντάς, απαντώντας στην Επίκαιρη, επισήμανε ότι η σταφίδα αποτελεί ένα εμβληματικό προϊόν για τη χώρα μας και θα στηριχθεί από το ΥπΑΑΤ με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του και είναι συμβατά με το Ενωσιακό Δίκαιο, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση που είχε δώσει προ λίγων ημερών σε συνάντησή του στο υπουργείο με βουλευτές της ΝΔ, ότι οι παραγωγοί δεν πρόκειται να ζημιωθούν και ότι θα στηριχθεί η απώλεια του εισοδήματός τους. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι μόλις λήξει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη συνδεδεμένη ενίσχυση (25η Φεβρουαρίου), εντός του Μαρτίου θα κάνει ανακοινώσεις ώστε με συμβατό τρόπο με το Ενωσιακό Δίκαιο να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των παραγωγών.
Η κορινθιακή σταφίδα
Η κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στον ελλαδικό χώρο (κατά 80%) όπου την ευνοούν τα κατά τόπους µικροκλίµατα, ενώ σε άλλες χώρες του πλανήτη έδωσε υποδεέστερες ποιότητες του προϊόντος. Το όνομα της το οφείλει στον Κορινθιακό κόλπο, από τα λιβάνια του οποίου ξεκίνησαν οι πρώτες εξαγωγές της. Η καλύτερη ποιότητα µαύρης κορινθιακής σταφίδας είναι αυτή που παράγεται στην περιοχή της Αιγιάλειας µε την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) Βόσκισα, η οποία ήδη από τον 19ο αιώνα απολαμβάνει καλύτερες τιμές στις αγορές.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση