Οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα απορρόφησης των πλεονασμάτων σταφίδας του 202ο, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να έχουν κατρακυλήσει στο 0,50 έως 1 ευρώ το κιλό, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, εντός του Μαρτίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την στήριξη των σταφιδοπαραγωγών δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Χαρίτση.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2021 είχε προταθεί από τον προηγούμενο ΥπΑΑΤ, η λύση της διάθεσης των αποθεμάτων σταφίδας με αγορές των αποθηκευμένων προϊόντων και υψηλή τιμή προς όφελος του παραγωγού, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,40 ευρώ/κιλό, η οποία όμως, σύμφωνα και με τους παραγωγούς, έχει μείνει στα χαρτιά.
Παρόλα αυτά ο κ. Γ. Γεωργαντάς, απαντώντας στην Επίκαιρη, επισήμανε ότι η σταφίδα αποτελεί ένα εμβληματικό προϊόν για τη χώρα μας και θα στηριχθεί από το ΥπΑΑΤ με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του και είναι συμβατά με το Ενωσιακό Δίκαιο, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση που είχε δώσει προ λίγων ημερών σε συνάντησή του στο υπουργείο με βουλευτές της ΝΔ, ότι οι παραγωγοί δεν πρόκειται να ζημιωθούν και ότι θα στηριχθεί η απώλεια του εισοδήματός τους. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι μόλις λήξει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη συνδεδεμένη ενίσχυση (25η Φεβρουαρίου), εντός του Μαρτίου θα κάνει ανακοινώσεις ώστε με συμβατό τρόπο με το Ενωσιακό Δίκαιο να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των παραγωγών.
Η κορινθιακή σταφίδα
Η κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στον ελλαδικό χώρο (κατά 80%) όπου την ευνοούν τα κατά τόπους µικροκλίµατα, ενώ σε άλλες χώρες του πλανήτη έδωσε υποδεέστερες ποιότητες του προϊόντος. Το όνομα της το οφείλει στον Κορινθιακό κόλπο, από τα λιβάνια του οποίου ξεκίνησαν οι πρώτες εξαγωγές της. Η καλύτερη ποιότητα µαύρης κορινθιακής σταφίδας είναι αυτή που παράγεται στην περιοχή της Αιγιάλειας µε την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) Βόσκισα, η οποία ήδη από τον 19ο αιώνα απολαμβάνει καλύτερες τιμές στις αγορές.
Latest News
Σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο οι ελληνικές φράουλες - Τι λένε στον ΟΤ οι εξαγωγείς
Το 2023 καταγράφηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε ποσότητες όσο και σε αξία
Το μέλλον της αμπελουργίας είναι γένους θηλυκού
Το επάγγελμα του οινοποιού ελκύει όλο και περισσότερες γυναίκες στη Γερμανία - Παράλληλα, λιγοστεύουν οι επιχειρήσεις με αμιγώς οικογενειακό χαρακτήρα
Ανάρπαστο το ελληνικό ακτινίδιο στις ξένες αγορές - Πάνω από 235 εκατ. οι εξαγωγές
Η μεσοσταθμική τιμή πώλησης ανά μονάδα βάρους αυξήθηκε κατά 42%
Η κλιματική αλλαγή απειλεί αγροτική παραγωγή και τουρισμό στη Νότια Ευρώπη
Ανεβαίνουν συνεχώς οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα
Το ελαιόλαδο στη δίνη της τέλειας καταιγίδας - Τι προειδοποιούν οι ειδικοί
Οι αναλυτές ελαιούχων σπόρων έχουν προειδοποιήσει ότι τα ελαιόδεντρα είναι «υπερβολικά» ευάλωτα στην κλιματική κρίση
Προτεραιότητα της «αγροτικής διπλωματίας» το άνοιγμα νέων αγορών - Τι είπε ο Αυγενάκης
Με συντονισμένες κινήσεις υλοποιούμε ένα δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ, δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης
Οι μεγάλες αλλαγές στο μοτίβο της αγροτικής παραγωγής αλλά και του τουρισμού αναμένεται να τροφοδοτήσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις
Σε ιστορικό χαμηλό η παγκόσμια παραγωγή κρασιού – Υπάρχει θέμα επάρκειας;
Οι επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο
Οι ελαιώνες των... Άλπεων - Η άνοδος της θερμοκρασίας αλλάζει τις καλλιέργειες
Πριν από μερικά χρόνια, άρχισαν να καλλιεργούν μεσογειακά οπωροφόρα δέντρα στην Αυστρία
Αυγενάκης για ελέγχους: Δεν κάνουμε πίσω όποιοι κι αν είναι αυτοί που παρανομούν
Όσοι τηρούν το νόμο είναι σύμμαχοί μας, όσοι δεν τον τηρεί θα είναι απέναντί μας, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων