«Στον πάγο» βάζει τον Nord Stream 2 ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία με την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών επαρχιών από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters, Thomas Escritt, ο Σολτς δήλωσε ότι ο Nord Stream 2 «δεν θα λάβει πιστοποίηση».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η λειτουργία του γερμανορωσικού αγωγού αναστέλλεται «μέχρι νεωτέρας».

Απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Σολτς σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση στις ενεργειακές προμήθειες της Γερμανίας, τονίζοντας ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Γερμανός καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου δεν μπορεί να προχωρήσει υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Τόνισε ότι η διαδικασία αδειοδότησης διεκόπη.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μάικλ Μαρτίν στο Βερολίνο, ο Σολτς σημείωσε ότι η κυβέρνησή του προχωρά σε αυτό το μέτρο ως απάντηση για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Μοιάζει με τεχνικό ζήτημα (η αδειοδότηση), όμως πρόκειται για μια απαραίτητη διοικητική διαδικασία (χωρίς την οποίαν) δεν μπορεί να δοθεί πιστοποίηση στον αγωγό. Χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να λειτουργήσει», είπε.

«Τώρα εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα να απαντήσει σε αυτή τη μονομερή, αδικαιολόγητη και ακατανόητη ενέργεια του Ρώσου προέδρου. Πρέπει να συντονίσουμε την προσέγγισή μας προκειμένου να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα, ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν μπορούν να παραμείνουν χωρίς συνέπειες.»

«Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό, εκτός από τις αρχικές κυρώσεις, να αποτραπεί μια περαιτέρω κλιμάκωση και μαζί μια καταστροφή. Όλες οι διπλωματικές μας προσπάθειες θα έχουν ως στόχο να πετύχουμε αυτό», είπε ακόμα ο Όλαφ Σολτς.

Προς αναθεώρηση της στρατηγικής για την ενεργειακή ασφάλεια

Η Γερμανία αποσύρει τη στρατηγική της για την ενεργειακή ασφάλεια που ανακοινώθηκε πρόσφατα και καταρτίζει νέα, είπε ακόμα ο Σολτς σύμφωνα με τον Thomas Escritt του Reuters. Σημείωσε ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με τον υπουργό Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι το ένα τέταρτο της ενέργειας που καταναλώνει η χώρα προέρχεται από το φυσικό αέριο, και από αυτό το μισό εισάγεται από τη Ρωσία. «Σε κάθε περίπτωση σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε μαζικά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ώστε να καταστούμε ουδέτεροι από άνθρακα σε 25 χρόνια. Όμως μέχρι τότε πρέπει να διαφοροποιήσουμε την ενεργειακή μας τροφοδοσία όσον αφορά το φυσικό αέριο,» είπε.

Ο Nord Stream 2 έχει ολοκληρωθεί, όμως για να παραδοθεί επισήμως και να τεθεί σε λειτουργία απαιτείτο ακόμη η πιστοποίηση από τις γερμανικές αρχές.

Τον «άμεσο τερματισμό» των σχετικών διαδικασιών για την θέση σε λειτουργία του αγωγού είχε ζητήσει νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας