Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα εισαγάγουν ένα νέο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε μια ευρεία προσπάθεια να απομονώσουν τη Μόσχα από την παγκόσμια οικονομία.

Ο πρόεδρος είπε ότι το σύνολο των κυρώσεων θα στοχεύει σε περιουσιακά στοιχεία 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα κατά των ρωσικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής τράπεζας VTB. Ο Λευκός Οίκος έχει επίσης εξουσιοδοτήσει επιπλέον στρατεύματα να σταθμεύουν στη Γερμανία καθώς οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προσπαθούν να ενισχύσουν την άμυνα στην Ευρώπη, είπε ο Μπάιντεν.

Για πολλές εβδομάδες προειδοποιούσαμε για την επίθεση. Πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο. Αυτός και η χώρα του θα υποστούν τις συνέπειες. Εξουσιοδοτώ νέες κυρώσεις με τεράστιο κόστος για τη Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για μια προμελετημένη επίθεση», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε τις προσπάθειες της Δύσης να συμμετάσχει σε διάλογο και είχε παραβιάσει το διεθνές δίκαιο. “Ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος. Ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο. Και τώρα αυτός και η χώρα του θα υποστούν τις συνέπειες”.

Οι δράσεις μας θα έχουν αντίκτυπο σε βάθος ετών προειδοποίησε. «Θα χτυπήσουμε αλύπητα την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του στρατού τους και εκσυγχρονισμού του διαστημικού τους προγράμματος».

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι κυρώσεις σχεδιάστηκαν για να έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη Ρωσία και να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον ήταν έτοιμη να κάνει περισσότερα. Υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να κάνει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν.

Νέα βήματα αύριο

Επεσήμανε επίσης ότι αύριο Παρασκευή στο ΝΑΤΟ θα σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα κατά της Ρωσίας.

Επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά ότι θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει του άρθρου 5 για την υπεράσπιση των εταίρων του ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με το «πάγωμα» του Nord Stream 2 θα ληφθούν μέτρα ώστε να μην επιβαρυνθούν ούτε οι σύμμαχοί μας ούτε οι ΗΠΑ, σημείωσε ο Μπάιντεν.

«Η Αμερική αντιστέκεται στους νταήδες. Αν η Ρωσία προχωρήσει σε κυβερνοεπιθέσεις είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» διεμήνυσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς γιατί δεν αποφάσισαν να εξαιρέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, o κ. Μπάιντεν είπε ότι τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί θα έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τράπεζες, από ό,τι μια τέτοια απόφαση.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν σκοπεύει να συνομιλήσει» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αφότου ανακοίνωσε στρατιωτικό χτύπημα στην Ουκρανία.

Νωρίτερα στην ομιλία του, ο Μπάιντεν είπε: «Η επιθετικότητα του Πούτιν κατά της Ουκρανίας θα καταλήξει να κοστίσει ακριβά στη Ρωσία οικονομικά και στρατηγικά».

«Ο Πούτιν θα είναι παρίας στη διεθνή σκηνή», πρόσθεσε. «Η επιλογή του Πούτιν να κάνει έναν εντελώς αδικαιολόγητο πόλεμο στην Ουκρανία θα έχει αφήσει τη Ρωσία πιο αδύναμη και τον υπόλοιπο κόσμο ισχυρότερο».

Τι είπε για το φυσικό αέριο

Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και τις ανησυχίες που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του «χρησιμοποιεί… κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τις αμερικανικές οικογένειες και τις επιχειρήσεις από την αύξηση των τιμών στην αντλία βενζίνης».

«Λαμβάνουμε ενεργά μέτρα για να μειώσουμε το κόστος και στο αμερικανικό πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Οι εταιρείες δεν πρέπει – δεν πρέπει – να εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή για να αυξήσουν τις τιμές για να αυξήσουν τα κέρδη», είπε και πρόσθεσε:

«Συντονιζόμαστε με μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές και καταναλώτριες χώρες για το κοινό μας συμφέρον να διασφαλίσουμε τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό. Εργαζόμαστε ενεργά με χώρες σε όλο τον κόσμο για να αυξήσουμε τη συλλογική απελευθέρωση από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για τις μεγάλες χώρες που καταναλώνουν ενέργεια.  Και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απελευθερώσουν επιπλέον βαρέλια πετρελαίου όπως το απαιτούν οι συνθήκες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως