Στην εξέταση των εναλλακτικών σχεδίων για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μετά και τη ρωσική εισβολή σε εδάφη της Ουκρανίας προχωρά το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στο Συμβούλιο συμμετέχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Τα τελευταία γεγονότα της επίθεσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία κινητοποίησε εκ νέου τις αρμόδιες αρχές για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα εξεταστεί η τρέχουσα κατάσταση των ροών φυσικού αερίου προς τη χώρα μας αλλά και η επάρκεια των ενεργειακών αποθεμάτων.

Ταυτόχρονα και σύμφωνα με πληροφορίες, θα μελετηθούν εκ νέου τα εναλλακτικά σχέδια εφοδιασμού στο ενδεχόμενο πιθανής διαταραχής στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο από το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου.

Η κατάσταση προς στιγμήν δεν εμπνέει ανησυχία, λένε αρμόδιοι παράγοντες, ωστόσο ο έντονος προβληματισμός είναι το ενεργειακό κόστος. Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή του φυσικού αερίου TTF για τα συμβόλαια Μαρτίου εκτοξεύτηκε νωρίτερα το πρωί ακόμη και στα 120 ευρώ/MWh, ενώ δείχνουν μικρά σημάδια υποχώρησης στα 114 ευρώ/MWh. Οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 20% σε σχέση με χθες.

Όπως έχει γράψει ο ΟΤ, τα εναλλακτικά σενάρια για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε περίπτωση διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου προβλέπουν την αύξηση της προμήθειας αζέρικου καυσίμου από τον αγωγό TAP, αλλά και την πλήρη αξιοποίηση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων LNG της Ρεβυθούσας. Επιπλέον οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που μπορούν να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια