Σήμερα θα συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ ενόψει των δραματικών εξελίξεων στο μέτωπο του ουκρανικού. Αυτό αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία καταδικάζουν απερίφραστα την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η δήλωση έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Καλούμε τη Ρωσία να παύσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκάλεσε επειγόντως έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα σήμερα για να συζητήσουν την κρίση και περαιτέρω κυρώσεις που θα επιφέρουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους διατλαντικούς εταίρους μας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα περιγράψει ένα πακέτο περαιτέρω κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εγκριθεί άμεσα από το Συμβούλιο.

Λυπούμαστε για την απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι έτοιμα να παράσχουν επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια έκτακτης ανάγκης [μπορεί η COM να συμπληρώσει λεπτομερώς τα σχέδια που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό;]. Καλούμε τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και τις υποστηριζόμενες από αυτή να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση.

Η ΕΕ θα παράσχει περαιτέρω πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Συντονίζουμε την απάντησή μας με τους διεθνείς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της G7 των οποίων οι ηγέτες θα συναντηθούν σήμερα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα