Τη μεγαλύτερη πώληση δικαιωμάτων για υπεράκτια ανάπτυξη αιολικής ενέργειας ξεκίνησαν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, σε μια περιοχή που καλύπτει σχεδόν μισό εκατομμύριο στρέμματα από τις ακτές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ.

Είναι η πρώτη δημοπρασία μίσθωσης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας υπό τη διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει καταστήσει την επέκταση των offshore αιολικών πάρκων ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής του για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα του ηλεκτρικού δικτύου των ΗΠΑ έως το 2035.

Στους τρεις πρώτους γύρους της δημοπρασίας υπήρξαν περισσότερες από δώδεκα προσφορές για πέντε από τις έξι περιοχές μίσθωσης, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο του γραφείου διαχείρισης ενέργειας των ωκεανών (Bureau Ocean Energy Management – BOEM).

Μια μίσθωση 32 μιλίων (51,5 χλμ.) από τις ακτές του Νιου Τζέρσεϋ που η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι είχε τις περισσότερες δυνατότητες για ενεργειακή ανάπτυξη – σχεδόν 1,4 γιγαβάτ (GW) – έφτασε στα 28,4 εκατομμύρια δολάρια μετά τον τρίτο γύρο.

Οι προσφορές ήταν μεταξύ 4,3 και 18,9 εκατομμυρίων δολαρίων για τέσσερις άλλες μισθώσεις, μετά τον τρίτο γύρο.

Βήμα προς τα εμπρός

Η κλίμακα της δημοπρασίας σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την υπεράκτια αιολική ενέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει καθυστερήσει έναντι της Ευρώπης στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μόνο δύο μικρές υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις, στα ανοικτά των ακτών του Ρόουντ Άιλαντ και της Βιρτζίνια, μαζί με δύο πρόσθετα έργα εμπορικής κλίμακας που εγκρίθηκαν πρόσφατα για ανάπτυξη.

Το BOEM, το οποίο δεν έχει πραγματοποιήσει δημοπρασία για μισθώσεις αιολικής ενέργειας από το 2018, προσφέρει 488.201 στρέμματα (197.568 εκτάρια) σε ρηχά νερά μεταξύ του Long Island της Νέας Υόρκης και του New Jersey, μια περιοχή γνωστή ως New York Bight.

Η περιοχή είναι κατά 22% μικρότερη από ό,τι είχε προταθεί αρχικά το περασμένο καλοκαίρι λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις των εξελίξεων στην εμπορική αλιεία και στα στρατιωτικά συμφέροντα.

Οι 25 εγκεκριμένοι πλειοδότες της πώλησης περιλαμβάνουν εταιρικά σχήματα που ελέγχονται από την Equinor, την Avangrid, την BP και την Eletricite de France, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα. Κάθε πλειοδότης μπορεί να κερδίσει μόνο μία μίσθωση.

Η ενέργεια που παράγεται από τις προσφερόμενες περιοχές θα μπορούσε μια μέρα να τροφοδοτήσει σχεδόν 2 εκατομμύρια σπίτια, όπως εκτιμά η αρμόδια αρχή.

Στόχος του Μπάιντεν τα 30 GW

Πέρυσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε στόχο να εγκαταστήσει 30 γιγαβάτ (GW) υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέχρι το 2030 κατά μήκος των ακτών της χώρας. Μεγάλο μέρος της τρέχουσας ανάπτυξης σχεδιάζεται σε ύδατα έξω από τις βορειοανατολικές πολιτείες.

Η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ έχουν θέσει στόχους για την κατασκευή αιολικών πάρκων ισχύος άνω των 16 GW μέχρι το 2035 και οι περιοχές μίσθωσης της Τετάρτης – που βρίσκονται μεταξύ 20 και 69 ναυτικών μιλίων από την ακτή, σύμφωνα με την BOEM – θα μπορούσαν να αποδώσουν περισσότερο από το ένα τρίτο αυτής της δυναμικότητας .

Οι φιλοδοξίες της κυβέρνησης Μπάιντεν, ωστόσο, έχουν προκαλέσει ανησυχίες στον κλάδο εμπορικής αλιείας και στις παράκτιες κοινότητες σχετικά με τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί τόσο στο αλιευτικό απόθεμα όσο και στην αξία των ακίνητων περιουσιών.

Τον Ιανουάριο, μια ομάδα κατοίκων του Νιου Τζέρσεϊ μήνυσε το BOEM για τα σχέδια μίσθωσης του New York Bight. Η ομάδα, τα μέλη της οποίας προέρχονται από το Long Beach Island, ανησυχεί για τις αισθητικές επιπτώσεις που θα προκαλέσουν οι ανεμογεννήτριες και οι πιθανές απώλειες στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green