
Συνεχίζουν την αυξητική τους πορεία τα βιολογικά προϊόντα στις αγορές της Ευρώπης καταγράφοντας μία αύξηση της τάξης του 15%, φτάνοντας τα 52 δισ. ευρώ το 2020. Την ίδια στιγμή, πολλές ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.
Παράλληλα, η βιολογική γεωργική γη έχει επίσης αναπτυχθεί. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τη βιολογική γεωργία στην Ευρώπη, η έκταση της βιολογικής γεωργίας επεκτάθηκε κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτάρια.
Το 2020, 14,7 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήθηκαν βιολογικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με σχεδόν 2,5 εκατομμύρια εκτάρια, η Γαλλία είναι πλέον ο νέος ηγέτης, ακολουθούμενη από την Ισπανία (2,4 εκατομμύρια εκτάρια) και την Ιταλία (2,1 εκατομμύρια εκτάρια).
Η βιολογική έκταση αυξήθηκε κατά περισσότερα από 0,7 εκατομμύρια εκτάρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας αύξηση 5,3%. Η ανάπτυξη το 2020 ήταν πιο αργή από το προηγούμενο έτος, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από ό,τι στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Το 2020, η Γαλλία πρόσθεσε 307.000 εκτάρια βιολογικής γης, η Ιταλία πρόσθεσε 102.000 εκτάρια και η Γερμανία πρόσθεσε 88.000 εκτάρια.
Σχεδόν 350.000 παραγωγοί βιολογικών προϊόντων
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν καταγραφεί σχεδόν 350.000 παραγωγοί βιολογικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ιταλία να είναι η χώρα με τις περισσότερες φάρμες (71.590).
Καταγράφηκαν επίσης, πάνω από 78.000 εργοστάσια βιολογικής επεξεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ π Πάνω από 5.800 εισαγωγείς καταμετρήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό βιολογικών μεταποιητών ήταν η Ιταλία (σχεδόν 23.000), ενώ η Γερμανία είχε τους περισσότερους εισαγωγείς (πάνω από 1.900).
Λιανικές πωλήσεις στα 44,8 δισ. ευρώ
Οι λιανικές πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν συνολικά σε 44,8 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί και την δεύτερη μεγαλύτερη ενιαία αγορά βιολογικών προϊόντων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (49,5 δισεκατομμύρια ευρώ). Η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη αγορά βιολογικών προϊόντων είναι η Γερμανία (15,0 δισ. ευρώ).
Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα σε βιολογικά τρόφιμα
Στην ΕΕΕ οι καταναλωτές ξόδεψαν 102 ευρώ για βιολογικά προϊόντα, με την κατά κεφαλήν καταναλωτική δαπάνη να έχει υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 2011 και 2020. Πρωταθλητές στη δαπάνη για βιολογικά προϊόντα αναδείχθηκαν το 2020, οι Ελβετοί οι οποίοι ξόδεψαν 418 ευρώ ανά άτομο.


Latest News
![Γάλα: Στα «τυφλά», χωρίς τιμή παραδίδουν οι κτηνοτρόφοι – Τερτίπια από τις γαλακτοβιομηχανίες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/29_11_ot_proveio_gid_EXO-600x352.png)
Χωρίς τιμή παραδίδουν το γάλα οι κτηνοτρόφοι – Τα κόλπα των γαλακτοβιομηχανιών [γραφήματα]
Νέο χτύπημα για την κτηνοτροφία οι ανοιχτές τιμές στο γάλα – Ζήτημα βιωσιμότητας θέτουν οι κτηνοτρόφοι

Πώς η Ελλάδα θα γίνει ηγέτης στις υδατοκαλλιέργειες - Ψηφιακή μετάβαση και ενίσχυση επενδύσεων
Τι δήλωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη στην ημερίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης με θέμα τις οστρακοκαλλιέργειες

Το άγριο σορτάρισμα στο καλαμπόκι - Σε χαμηλό 3ετίας οι τιμές
Προβλήματα στους αγρότες που αύξησαν τις καλλιέργειες

Μέτρα για τους πληγέντες μελισσοκόμους από φυσικές καταστροφές - Τι προβλέπεται
Το ποιοτικό μέλι διεθνώς είναι ταυτισμένο με το ελληνικό, είπε ο Αυγενάκης

Χαμηλές πτήσεις για το μανταρίνι – Αντέχει το πορτοκάλι
Πώς εξελίχθηκαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023

Αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την οστρακοκαλλιέργεια
Σήμερα στη χώρα λειτουργούν 441 μονάδες, νόμιμα αδειοδοτημένες, με δηλούμενη παραγωγή περίπου 18.000 τόνους οστρακοειδή, αξίας 7 εκατ. ευρώ

Ζητούνται μέτρα λόγω της ακαρπίας της επιτραπέζιας ελιάς
Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες - Σε αγωνιστικό αναβρασμό οι αγρότες
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος ζητούν οι αγρότες

Ξεκαθαρίζει η ψηφιακή σήμανση των κρασιών αλλά …εκνευρίζει πολλούς
Πώς θα εφαρμοστεί το νέο εργαλείο σήμανσης για κρασιά που θα παραχθούν από τις 8 Δεκεμβρίου 2023

Αξία παραγωγής σιτηρών και γάλακτος - Ποιοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα
Η παραγωγή σιτηρών και γάλακτος ανέρχεται σχεδόν στο 30% της αξίας της συνολικής αγροτικής παραγωγής.