Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε στις ΗΠΑ με τον ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία 39 χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, αλλά δεν απέτρεψε τους καταναλωτές να δαπανήσουν επιθετικά.

Ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά 5,2% από πέρυσι, ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του Dow Jones που τον τοποθετούσαν στο 5,1%.  Υπενθυμίζεται ότι είναι από τους πιο βασικούς πληθωριστικούς δείκτες για τη Federal Reserve, η οποία τον παρακολουθώ στενά για να διαμορφώσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο δείκτης, συμπεριλαμβανομένων των τιμών τροφίμων κι ενέργειας αυξήθηκε κατά 6,1% , στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 1982. Σε μηνιαία βάση ο δομικός αυξήθηκε κατά  0,5% και ο γενικός κατά 0,6%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 2,1% τον μήνα έναντι εκτίμησης για 1,6%. Η αύξηση σημειώθηκε παρόλο το προσωπικό εισόδημα παρέμεινε σταθερό για τον Ιανούαριο. Το εισόδημα μετά τους φόρους ή το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 0,5% καθώς οι φορολογικές υποχρεώσεις «ροκάνισαν» τη μισθολογική αύξηση.

Οι προσωπικές αποταμιεύσεις ανήλθαν σε 1,17 τρισ. δολάρια , σημειώνοντας αύξηση 6,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2013.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή