O αντίκτυπος που έχει στην παγκόσμια βιομηχανία αερομεταφορών η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν περιορίζεται μόνο στο κλείσιμο του εναέριου χώρου της χώρας που έχει παραδοθεί στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις. Εξαπλώνεται και στις αεροπορικές εταιρείες, τους εκμισθωτές αεροσκαφών αλλά και τους κατασκευαστές, που αντιμετωπίζουν πλέον αυξανόμενους κινδύνους από συνεργασίες με τη Ρωσία.

Στο αεροδρόμιο του Anchorage της Αλάσκας, που υπήρξε δημοφιλής κόμβος ανεφοδιασμού για εμπορικές πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, όταν οι δυτικές αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στον ρωσικό εναέριο χώρο, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ξεκίνησαν ήδη τα πρώτα σχέδια σχετικά με την ικανότητα να στηρίξει δρομολόγια, σε περίπτωση που η κρίση της Ουκρανίας επηρεάσει τις πτήσεις πάνω από τη Ρωσία.

Η Japan Airlines ακύρωσε την πτήση της προς Μόσχα, το βράδυ της Πέμπτης, αναφέροντας τους πιθανούς κινδύνους ασφάλειας, ενώ η Βρετανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Aeroflot.

Κλειστοί εναέριοι χώροι

Οι εναέριοι χώροι σε Ουκρανία, Μολδαβία, τμήματα της Λευκορωσίας και νότια Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, έκλεισαν από όταν η ξεκίνησε η ρωσική εισβολή την Πέμπτη, περιορίζοντας σημαντικά τις επιλογές δρομολόγησης των πτήσεων από μέρους των αεροπορικών εταιρειών.

Η Emirates δήλωσε ότι ήδη έχει προβεί σε μικρές αλλαγές δρομολόγησης στις πτήσεις της προς Στοκχόλμη, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, ενώ και κάποιες πτήσεις αμερικανικών εταιρειών επλήγησαν από το κλείσιμο του εναέριου χώρου, οδηγώντας σε ελαφρώς μεγαλύτερους χρόνους πτήσης.

Από ρωσικής πλευράς, έχει υπάρξει η ανακοίνωση της Αεροπορική Αρχής της Ρωσίας ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να απαντήσει στην απαγόρευση πτήσεων που ανακοίνωσε η Βρετανία για ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, λαμβάνοντας και η ίδια παρόμοια μέτρα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων FLIGHTRADAR24 δήλωσε η British Airways και η Virgin Atlantic απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τον ρωσικό εναέριο χώρο σε πτήσεις τους από Ινδία και Πακιστάν προς Λονδίνο, επιλέγοντας μια νοτιότερη διαδρομή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή