Μακρά διάρκεια «βλέπει» για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε μάλιστα από όλους να είναι προετοιμασμένοι για τις συνέπειες.

«Αυτό που περνάμε δεν θα είναι χωρίς συνέπειες διαρκείας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του αγροτικού τομέα και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Αν μου ζητήσετε να μοιραστώ μια πεποίθηση μαζί σας σήμερα το πρωί, αυτή είναι ότι αυτή η κρίση ήρθε για να μείνει, αυτός ο πόλεμος ήρθε για να μείνει», είπε ο Μακρόν μιλώντας σε αγροτική έκθεση στο Παρίσι σήμερα Σάββατο.

Διαβάστε επίσης: Τρόφιμα: Πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκτοξεύει τις τιμές στην Ελλάδα

Ο Μακρόν ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι εμπορικοί περιορισμοί που προκύπτουν από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία θα επιβαρύνουν τις γαλλικές εξαγωγές όπως το κρασί και τα σιτηρά, ενώ μια περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας και των ζωοτροφών θα πλήξει την κτηνοτροφία.

Η κρίση στην Ουκρανία αυξάνει την αστάθεια στις γεωργικές αγορές, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Παρίσι να σημειώνουν υψηλό ρεκόρ την Πέμπτη. Οι αγρότες ανησυχούν επίσης ότι η κρίση θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις της προσφοράς στα λιπάσματα και να διαταράξει την ανοιξιάτικη καλλιεργητική περίοδο για τις καλλιέργειες.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Οι σύμμαχοί μας στέλνουν όπλα και εξοπλισμό μετά από συνομιλία με τον Μακρόν λέει ο Ζελένσκι

Ο γάλλος πρόεδρος πάντως επιχείρησε σήμερα -λιγότερο από δύο μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών- να εμφανιστεί καθησυχαστικός απέναντι στους αγρότες λέγοντας ότι «χτίζουμε ένα σχέδιο ανθεκτικότητας», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν μέτρα για την προστασία των αγροτών από τις πιέσεις κόστους και την αντιστάθμιση των χαμένων εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να «θυμίσει» ότι «αυτός ο πόλεμος επιλέχθηκε μονομερώς από τον πρόεδρο Πούτιν», κατέληξε ο Μακρόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα