Οι ρωσικές δυνάμεις αποθαρρύνονται όλο και περισσότερο απ’ αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως είναι μια βιώσιμη και πολύ αποφασιστική ουκρανική αντίσταση, ενώ η Μόσχα εμπλέκει ολοένα και περισσότερα στρατεύματα στην εισβολή της, δήλωσε το Σάββατο ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε επίσης ότι φαίνεται πως οι Ρώσοι διοικητές δεν είχαν προβλέψει να έχουν επάρκεια καυσίμων, ούτε για στοιχειώδη επιμελητειακή υποστήριξη και τώρα προσπαθούν να προσαρμοστούν.

«Εκτιμάμε ότι πάνω από το 50% της δύναμης που ο Πούτιν έχει συγκεντρώσει εναντίον της Ουκρανίας (…) εμπλέκεται πλέον» μέσα στη χώρα, διευκρίνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ και προσέθεσε: «Πιστεύω πως είναι ασφαλές να υποθέσετε πως μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες, αλλά δεν θα γίνω περισσότερο συγκεκριμένος».

«Συνεχίζουμε επίσης να βλέπουμε σημάδια μιας βιώσιμης ουκρανικής αντίστασης», τόνισε και εκτίμησε πως «οι Ρώσοι αποθαρρύνονται όλο και περισσότερο, καθώς χάνουν την ορμή τους τις τελευταίες 24 ώρες, ιδιαίτερα στη βόρεια Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας είχαν εκτοξεύσει περισσότερους από 250 πυραύλους εναντίον στόχων στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι ήταν πύραυλοι μικρού βεληνεκούς, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Αντίθετα με τους ρωσικούς ισχυρισμούς, οι πύραυλοι «αναμφίβολα» έπληξαν «πολιτικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές», προσέθεσε.

Βρετανία: Εμπόδια στη ρωσική προέλαση

Η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία έχει προσωρινά επιβραδυνθεί, πιθανόν λόγω υλικοτεχνικών προβλημάτων και της σθεναρής αντίστασης που συναντά, ανέφερε νωρίτερα και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, έπειτα από αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών.

Προσέθεσε, πάντως, ότι στόχος των Ρώσων παραμένει το Κίεβο: «Οι ρωσικές δυνάμεις προσπερνούν πολύ μεγάλα πυκνοκατοικημένα κέντρα, αφήνοντας πίσω τους δυνάμεις για να τα περικυκλώσουν και να τα απομονώσουν. Στις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κίεβο είναι πιθανό να ενεπλάκησαν περιορισμένες δυνάμεις ρωσικών μονάδων που είχαν από πριν πάρει θέση. Η κατάληψη του Κιέβου παραμένει ο πρωταρχικός στρατιωτικός στόχος της Ρωσίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα