Την αναστολή της εκτόξευσης διαστημικών αποστολών από τη βάση Kourou στη γαλλική Γουιάνα ανακοίνωσε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roscosmos, σύμφωνα με τη Le Figaro, ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «σε απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ κατά των εταιρειών μας, η Roscosmos αναστέλλει τη συνεργασία της με ευρωπαίους εταίρους στην οργάνωση διαστημικών εκτοξεύσεων από το κοσμοδρόμιο Κourou και ανακαλεί το τεχνικό της προσωπικό (…) από τη Γαλλική Γουιάνα».

Mε βάση το ίδιο δημοσίευμα, η Roscosmos ανακαλεί επίσης στη Ρωσία το τεχνικό της επιτελείο, συνολικά 87 άτομα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη γαλλική Γουιάνα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Διακοπή εξαγωγών από την αεροναυπηγική βιομηχανία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε το απόγευμα της Πέμπτης να απαγορεύσει την εξαγωγή στη Ρωσία αεροσκαφών, εξαρτημάτων και εξοπλισμού από την αεροναυπηγική και τη διαστημική βιομηχανία, διευρύνοντας τις κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ευρωπαϊκός αεροδιαστημικός τομέας έχει πολλές συνεργασίες με τη Ρωσία. Η Roscosmos έχει σε αυτό το πλαίσιο συνεργασία με την Arianespace, Starsem, για τη δραστηριότητα του πυραύλου Soyuz. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να εκτοξεύσει οκτώ πυραύλους Soyuz το 2022, τρεις από το Kourou (συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού κατασκοπευτικού δορυφόρου CSO-3) και πέντε από το ρωσικό κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν.

Χωρίς τους Soyuz, η Ευρώπη δεν θα έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει συγκεκριμένους δορυφόρους πριν από την έναρξη λειτουργίας του Ariane 6, του οποίου η πρώτη πτήση αναμένεται στα τέλη του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ
Επικαιρότητα |

Tι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές – Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία για τις ευρωεκλογές με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο μεγάλος φόβος η άνοδος της ακροδεξιάς.

Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση