Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 4η ημέρα, η Ρωσία επιμένει ότι δεν χτύπησε το χωριό Σαρτανά στην Μαριούπολη.

«Στις 26 Φεβρουαρίου από τις 16:00 έως τις 16:20 Ουκρανοί εθνικιστές από το τάγμα «Αζόφ» χτύπησαν με αεριωθούμενα συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων «Γκραντ» κατοικημένα τετράγωνα του χωριού Σαρτανά στα περίχωρα της Μαριούπολης και το σχολείο αρ. 8 της Μαριούπολης. Ως αποτέλεσμα υπάρχουν νεκροί μεταξύ των αμάχων και καταστροφές κατοικιών. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποιούσε ότι από τους Ουκρανούς εθνικιστές προετοιμάζονταν παρόμοιες προβοκάτσιες», ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή κατά τον ημερήσιο απολογισμό του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ.

Ο Ρώσος στρατηγός υποστήριξε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν καταφέρουν χτυπήματα εναντίον πόλεων και οικισμών, λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την προστασία της ζωής των αμάχων πολιτών».

Τα χθεσινά χτυπήματα των Ρώσων

Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πραγματοποιήθηκε και χθες χτύπημα με όπλο υψηλής ακρίβειας και χρήση βαλλιστικού πυραύλου εναντίον στόχων της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας. Αναλυτικά έχουν καταστραφεί 975 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία.

Μεταξύ αυτών 23 κέντρα διοίκησης και επικοινωνιών, 51 ραντάρ, 31 αντιαεροπορικά συστήματα S-300, Buk M-1, Osa, 36 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, 11 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 2 τακτικοί πύραυλοι Tochka-U, 223 τεθωρακισμένα, 39 πολλαπλούς εκτοξευτήρες, 86 μονάδες πυροβολικού και 143 οχήματα και τεχνικά μέσα.

Ο υποστράτηγος Κονασένκοφ υποστήριξε ότι συνεχίζεται η «μαζική άρνηση των Ουκρανών στρατιωτικών να συνεχίσουν τις εχθροπραξίες» και αναφέρει ως τελευταίο παράδειγμα το 302ο αντιαεροπορικό Σύνταγμα στο Χάρκοβο, που είναι εξοπλισμένο με Buk M-1, το οποίο κατέθεσε τα όπλα και παραδόθηκε σύσσωμο.

Οι 471 άνδρες του θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους μετά τις τυπικές διαδικασίες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Όμηροι Ουκρανών εθνικιστών»

Σύμφωνα με τους Ρώσους στρατιωτικούς, κατά το τελευταίο 24ωρο οι δυνάμεις της διεθνώς μη αναγνωρισμένης αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τους οικισμούς Νοβοαχτίρκα, Σμολιανίνοβο, Στανίτσνο-Λουγκάνσκοε, καθώς προωθήθηκαν κατά 52 χιλιόμετρα από τις αρχικές θέσεις τους.

Οι δυνάμεις της δεύτερης αναγνωρισμένης μόνο από τη Ρωσία Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ έχει προωθηθεί κατά 12 χιλιόμετρα από τις αρχικές της θέσεις, κινούμενες προς τον οικισμό Πετρόφσκοε, έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό τους Παβλόπολ και Πισεβίκ.

Ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης του Ντονιέτσκ Ντενίς Πουσίλιν είχε αποδώσει τη σχετική καθυστέρηση της προέλασης προς την κατεύθυνση της Μαριούπολης στο γεγονός ότι «οι κάτοικοί της είναι ουσιαστικά όμηροι των Ουκρανών εθνικιστών».

Ποιες πόλεις ελέγχουν

Πλήρως αποκλεισμένες από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι οι πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάνσκ, ενώ ελέγχονται πλήρως οι πόλεις Γκενίτσεφσκ και ένα ακόμη αεροδρόμιο, στην Τσερνομπάεφκα έξω από τη Χερσώνα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Υπέρ της ταχύτερης δυνατής διακοπής των πολεμικών επιχειρήσεων και της άμεσης έναρξης ειρηνικών συνομιλιών τάχθηκε με δήλωσή του το Ίδρυμα του τελευταίου προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. «Στον κόσμο δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε πιο πολύτιμο από τις ανθρώπινες ζωές. Οι συνομιλίες και ο διάλογος στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του υπολογισμού των συμφερόντων αποτελούν τον μοναδικό δυνατό τρόπο επίλυσης των οξύτερων αντιθέσεων και προβλημάτων. Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια, που στρέφεται στην επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών», σημειώνει το Ίδρυμα Γκορμπατσόφ στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα