Τον «κόκκινο» Μάρτιο, από τη σκοπιά της κρισιμότητας, αναμένει η ελληνική οικονομία ενόψει των αλλεπάλληλων χρονικών οροσήμων, η έκβαση των οποίων θα καθορίσει σημαντικά πεδία της οικονομικής πολιτικής για το 2022, όπως για παράδειγμα το έκτακτο επίδομα στήριξης προς το Πάσχα. Υπό τη σκιά της επιβεβαίωσης των δυσμενών πολεμικών σεναρίων για την Ουκρανία, το τρίτο τρίμηνο του έτους αναλαμβάνει τον ρόλο του καταλύτη για την πορεία του υπόλοιπου έτους.

Στη σκιά της αβεβαιότητας

Η χιονοστιβάδα των γεγονότων συμπαρασύρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον και πλέον η βασική πηγή αβεβαιότητας είναι η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση. Παρά την προβλεπόμενη λήξη της υγειονομικής κρίσης, ο δρόμος για τις οικονομίες μόνον στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι. Στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας οι προκλήσεις είναι ιδιαίτερες και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνες των περασμένων μηνών. Αυτό συμβαίνει κυρίως του νέου είδους της απειλής και εξαιτίας του «κυνηγιού» της Ελλάδας για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που προϋποθέτει συνετές κινήσεις ως προς τη δημοσιονομική πολιτική, ιδιαιτέρως σε μία διεθνή συνθήκη εκτόξευσης των αποδόσεων στα ομόλογα.

Τα κρίσιμα μέτωπα

Από την επόμενη εβδομάδα θα κριθούν ζητήματα τόσο στο δημοσιονομικό μέτωπο, όσο και στο κλίμα των αγορών. Καταρχάς στις 4 Μαρτίου ανακοινώνονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2021 και οι πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν στο 8,5% ενώ υπό τη σκιά της πληθωριστικής καταιγίδας, της ενεργειακής κρίσης και των μακροοικονομικών εξελίξεων θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών στις 14 Μαρτίου, όπου ξεκινά και η συζήτηση για τους κανόνες του Συμφώνου. Θα έχει προηγηθεί στις 10 Μαρτίου η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πολιτική των επιτοκίων και των ομολόγων, κάτι που θα διαμορφώσει το κλίμα στα κρατικά ομόλογα. Την ίδια ημέρα, στις 10 Μαρτίου, η ελληνική στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου (τον Ιανουάριο έσπασε ρεκόρ στο 6,2%). Το προηγούμενο υψηλό ήταν το 2010 (5,2%).

Τα ραντεβού με Moody’s και DBRS

Κρίσιμο είναι το ραντεβού στις 18 Μαρτίου καθώς θα αξιολογήσουν την οικονομία η Moody’s και η DBRS. Ολα τα παραπάνω θα γίνονται ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει ως βασικό στόχο τη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το 2023, την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών χωρών (7 δισ. ευρώ) τον Μάρτιο, ενόσω αναζητά και χώρο για εφάπαξ μέτρα στήριξης λόγω της ακρίβειας.

Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον, όπου το κόστος χρήματος τσιμπάει… με το ελληνικό 10ετές ομόλογο να ανεβαίνει κατά τις τελευταίες ημέρες περίπου κατά 5 φορές σε σχέση με πριν από 6 μήνες στο 2,6% από 0,8%. Ο ΟΔΔΗΧ θέλει εφέτος να αντλήσει περί τα 12 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μετά την έξοδο του Ιανουαρίου (3 δισ. ευρώ με 10ετές ομόλογο) είναι άγνωστο πότε οι συνθήκες θα επιτρέψουν νέα παρουσία στις αγορές ώστε να πέσει και φρέσκια ρευστότητα στο ταμειακό μαξιλάρι – και δίχτυ ασφαλείας – των περίπου 30-32 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία