Την πλήρη αποχώρηση από όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία ανακοίνωσε η Shell, με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις.

Η αποεπένδυση από τη Ρωσία περιλαμβάνει και τη συμμετοχή της σε μεγάλο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η απόφαση έρχεται μια ημέρα αφότου η BP εγκατέλειψε το μερίδιό της στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, μια κίνηση της οποίας το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αποεπένδυση

Η Shell θα εγκαταλείψει το εμβληματικό εργοστάσιο LNG Sakhalin 2 στο οποίο κατέχει μερίδιο 27,5% και το οποίο ανήκει κατά 50% στον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, ο οποίος και το διαχειρίζεται. Σχεδιάζει επίσης να τερματίσει τη συμμετοχή της στον αγωγό Nord Stream, στη χρηματοδότηση του οποίου συνέβαλε συμμετέχοντας σε κοινοπραξία εταιρειών.

Η Shell θα αποχωρήσει επίσης από τη Salym Petroleum Development, μια ακόμη κοινοπραξία με την Gazprom. Το 2021, η κοινοπραξία Salym και το εργοστάσιο Sakhalin 2 εισέφεραν στην εταιρεία 700 εκατομμύρια δολάρια καθαρά κέρδη.

«Είμαστε συγκλονισμένοι»

Η Shell δήλωσε ότι η απόφαση να εγκαταλείψει τα κοινοπρακτικά σχήματα στα οποία συμμετέχει στη Ρωσία θα οδηγήσει σε ζημίες. Στα τέλη του 2021, η εταιρεία διέθετε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία στις εν λόγω επιχειρήσεις στη Ρωσία.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία, την οποίαν και καταγγέλλουμε, η οποία οφείλεται σε μια παράλογη στρατιωτική επίθεση που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή