Δικαίωμα στους Ουκρανούς πρόσφυγες του πολέμου να λάβουν άδεια παραμονής και εργασίας στα κράτη μέλη της Ε.Ε. έως τρία χρόνια σχεδιάζει να προσφέρει η Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται κοινοτικούς αξιωματούχους.
«Είναι υποχρέωση μας να δεχτούμε όσους έχουν διαφύγει από τον πόλεμο» σχολίασε σε σημερινές δηλώσεις του σε γαλλικό δίκτυο, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρλντ Νταρμανίν, αποκαλύπτοντας πως από την Κομισιόν υπάρχει στα… σκαριά δέσμη προτάσεων για την προστασία και διασφάλιση των Ουκρανών προσφύγων.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. θα συναντηθούν την Πέμπτη για να συμφωνήσουν στο τελικό σχέδιο.
Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 300.000 Ουκρανοί έχουν ήδη περάσει στο έδαφος της Ε.Ε., ωστόσο υπάρχουν φόβοι πως οι προσφυγικές ροές θα ανέλθουν σε αρκετά εκατομμύρια. Την προειδοποίηση αυτή διατύπωσε χθες και η αρμόδια Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.
Τα Ηνωμένα Έθνη από την πλευρά τους έχουν διατυπώσει εκτιμήσεις για τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία, κυρίως γυναικόπαιδα, καθώς πολλοί ενήλικοι άνδρες θα μείνουν πίσω για να συμμετέχουν στην στρατιωτική άμυνα της χώρας τους.

Η ντιρεκτίβα προσωρινής προστασίας που υπάρχει ήδη στα… κιτάπια της Ε.Ε., έχοντας σχεδιαστεί για τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια τη δεκαετία του ’90, θα αποτελέσει ουσιαστικά την βάση. Η ντιρεκτίβα προσφέρει άδεια παραμονής και εργασίας για ένα έως τρία χρόνια, συνάμα με πρόσβαση στα επιδόματα του κράτους πρόνοιας.
“I am proud of how European citizens at the 🇵🇱 🇸🇰 🇭🇺 🇷🇴 borders are showing solidarity with Ukrainians fleeing this terrible war”.
After this #JHA I will departure for Romania 🇷🇴 then onto Slovakia 🇸🇰(28/2) to see the situation on the ground
🇪🇺🇺🇦
— Ylva Johansson (@YlvaJohansson) February 27, 2022
Παράλληλα στην ατζέντα βρίσκεται η ανάγκη στήριξης των κρατών μελών που συνορεύουν με την Ουκρανία και θα δεχτούν το βασικό βάρος των προσφυγικών ροών. Ήταν κάτι που επεσήμανε και η κυρία Γιόχανσον κατά τη σημερινή επίσκεψη της στο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας, επικροτώντας την αλληλεγγύη και τη βοήθεια που παρέχουν τόσο οι τοπικές αρχές όσο και πολλοί εθελοντές.
Σε κάθε περίπτωση από πολλαπλές πλευρές επισημαίνεται πως είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει συνολικά την Ένωση, καθώς σε δεύτερο χρόνο πολλοί πρόσφυγες θα κινηθούν προς έτερα κράτη μέλη, ενδεχομένως αναζητώντας φίλους, συγγενείς ή ουκρανικές κοινότητες. Για παράδειγμα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ήδη σημαντικές ουκρανικές κοινότητες.