Η ιλιγγιώδης ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η υπερθέρμανση του πλανήτη υπερβαίνει τον ρυθμό της προσπάθειας που καταβάλλεται για την προστασία δισεκατομμυρίων ευάλωτων ανθρώπων, σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση.

Οι συντάκτες της προειδοποιούν για χάσμα, το οποίο διευρύνεται, ανάμεσα στις αυξανόμενες θερμοκρασίες και στις αργές κατακερματισμένες προσπάθειες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να μικρύνει αυτό το χάσμα.

«’Ατλαντας ανθρώπινου πόνου»

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες, σχολίασε ότι «αυτή η έκθεση αποκαλύπτει πώς οι άνθρωποι και ο πλανήτης πλήττονται από την κλιματική αλλαγή», και τη χαρακτήρισε «άτλαντα ανθρώπινου πόνου» και κατηγορητήριο για εγκληματική αποποίηση ευθυνών από την πλευρά των ηγεσιών.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση που δημοσιοποιείται σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, ενώ ακόμη δύο αναμένονται μέσα στον χρόνο.

Αυτήν τη φορά οι επιστήμονες εστιάζουν στο γεγονός ότι τα κράτη είναι απροετοίμαστα απέναντι στην κλιματική αστάθεια και στην πίεση που ασκούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες, πλέον στον 1,1oC πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι διαπιστώσεις και το «καμπανάκι»

Μεταξύ άλλων, οι συντάκτες της νέας έκθεσης της IPCC διαπιστώνουν ότι οι επιπτώσεις της τήξης των παγετώνων και το ξεπάγωμα του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη τείνουν να γίνουν μη αναστρέψιμες.

Την ίδια στιγμή, ο μισός πλανήτης αντιμετωπίζει σοβαρή λειψυδρία κάποιους μήνες του έτους.

Τονίζεται ακόμη ότι εάν οι ηγεσίες δεν εφαρμόσουν τις αναγκαίες πολιτικές για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα, πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη μια παγκόσμια αύξηση ασθενειών και θανάτων που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως είναι η έλλειψη τροφίμων και οι μολυσματικές ασθένειες.

Η παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα έχει επιβραδυνθεί και οι ακραίες καιρικές συνθήκες θέτουν ήδη σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων.

Επιπλέον, έως και το 14% των ζωικών ειδών που μελετήθηκαν είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης με τα επίπεδα της υπερθέρμανσης στο +1,5ο C.

Οι επιλογές που θα γίνουν την επόμενη δεκαετία θα καθορίσουν πόσα προβλήματα μπορούμε να αποφύγουμε, επισημαίνεται.

Η αύξηση της θερμοκρασίας πλέον του 1,5ο ​​C θα εκθέσει τον πλανήτη σε αναπόφευκτους κινδύνους και –όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες- ακόμη και η πολύ δύσκολη επιστροφή σε αυτό το επίπεδο, αφού το ξεπεράσει, θα έχει ήδη επιφέρει μη αναστρέψιμη ζημιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green