Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά το ενδεχόμενο να εξαιρέσει ακόμη επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, συμπεριλαμβανομένων των VTB Bank PJSC και Bank Rossiya, σύμφωνα με σχετική λίστα που διέρρευσε.

Η λίστα, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι ένα υποσύνολο των τραπεζών στις οποίες ήδη έχουν επιβληθεί κυρώσεις εκ μέρους της Ένωσης, αλλά δεν περιλαμβάνει την Sberbank PJSC (τον μεγαλύτερο πάροχο δανείων στη Ρωσία) ή την Gazprombank. Ο τελικός κατάλογος θα πρέπει να συμφωνηθεί και από άλλους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρεται χαρακτηριστικά από το Bloomberg.

Τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα στη σχετική λίστα είναι οι Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC και VEB.RF.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για εξαίρεση ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, το οποίο χρησιμοποιείται για συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε ημέρα, ανακοινώθηκε σε κοινή δήλωση από τις ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και Καναδά.

Τι είναι το SWIFT

Το SWIFT είναι σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Είναι η παγκόσμια οικονομική αρτηρία που επιτρέπει την ομαλή και ταχεία μεταφορά χρημάτων εκτός συνόρων, λέει χαρακτηριστικά το BBC.

Πρόκειται για ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω του οποίου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και συνδέει 11.000 τράπεζες και ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες.

Το SWIFT στέλνει περισσότερα από 40 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων.

Περισσότερο από το 1% αυτών των μηνυμάτων εκτιμάται ότι αφορούν πληρωμές από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή