
Εντολή για να τεθούν οι δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού σε ειδική κατάσταση μάχης έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Κυριακή, χωρίς, ωστόσο, να καθίσταται ξεκάθαρο τι συνεπάγεται η κίνησή του αυτή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ορισμένοι θεώρησαν ότι, με τον τρόπο αυτό, έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε υψηλό επίπεδο συναγερμού, ενώ, άλλοι θεώρησαν την κίνηση αυτή περισσότερο προειδοποιητική παρά πραγματική του πρόθεση να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα πυρηνικά αντίποινα από μεριάς της Δύσης.
Γιατί έκανε τη νέα αυτή προειδοποίηση;
Την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία πιο κωδικοποιημένη γλώσσα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε ότι, εάν η Δύση εμπλακεί στα σχέδια της Ρωσίας θα αντιμετωπίσει κυρώσεις «που δεν έχει ξαναδεί».
Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε άμεση προειδοποίηση για το ΝΑΤΟ να μην εμπλακεί άμεσα στη στρατιωτική αναμέτρηση Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ωστόσο, δεν είχε πρόθεση να προβεί σε τέτοια κίνηση, καθώς γνωρίζει ότι μία τέτοια ενέργεια μπορεί να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο.
Η περισσότερο ξεκάθαρη, όμως, δήλωση της Κυριακής θεωρήθηκε απάντηση της Ρωσίας στα νέα αυστηρά πακέτα κυρώσεων από τη Δύση. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας είχε υποτιμήσει την αντίσταση που θα μπορούσε να προβάλει ο λαός της Ουκρανίας καθώς και τη δυνατότητα της Δύσης να ενωθεί εναντίον της απειλής, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει μία περισσότερο σκληρή γλώσσα.
Οι ερμηνείες της προειδοποίησης
Σύμφωνα με τη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, Αμερικανίδα διπλωμάτη στον ΟΗΕ, η εν λόγω δήλωση είναι μία προσπάθεια του Πούτιν να πείσει τον λαό του ότι δεν είναι, ουσιαστικά, αυτός που επιτίθεται, αλλά βρίσκεται υπό απειλή και προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τη χώρα του.
Επιπροσθέτως, θεωρείται ότι ο Πούτιν εξέλαβε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση ως προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησής του, και προέβη στην προειδοποίηση αυτή για να αποδείξει την ισχύ του.
Ακόμη μία ερμηνεία, και η επικρατέστερη μέχρι στιγμής, είναι ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση ανησύχησε τον Ρώσο πρόεδρο και, με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ να μην εμπλακεί περαιτέρω στα γεγονότα στην Ουκρανία.
Η απάντηση της Δύσης
Η Δύση, με τη σειρά της, αντιμετωπίζει τη δήλωση του Ρώσου προέδρου ως προσπάθεια επίδειξης ισχύος και δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να προβεί σε ενέργειες που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις και θα διασπείρουν τον πανικό.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δική τους κλίμακα ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων, γνωστή ως Defcon, και δεν υπάρχει λόγος αλλαγής των επιπέδων συναγερμού των πυρηνικών δυνάμεων.
Προς το παρόν, η εν λόγω σύγκρουση δεν αποτελεί πυρηνική κρίση και ούτε θα έπρεπε να εξελιχθεί σε κάτι τέτοιο, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους ασφαλείας.
Η Δύση θα παρακολουθεί στενά τη Ρωσία
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Δύση θα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Ρωσίας, ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανότητα πυρηνικού πολέμου.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Δύση χρησιμοποίησε κάθε μέσο (δορυφόρους, συστήματα παρακολούθησης κ.α.), ώστε να μπορέσει να εντοπίσει κινήσεις που θα υποδείκνυαν πρόθεση χρήσης πυρηνικών, όπως π.χ. προετοιμασία όπλων ή πληρωμάτων για βομβαρδισμό.
Τα περισσότερα από αυτά τα μέσα υπάρχουν και σήμερα και η Δύση έχει ξεκινήσει ήδη να τα χρησιμοποιεί, για να εντοπίσει οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς από μεριάς της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια