Πιάνουν δουλειά μέσω τηλεδιάσκεψης –ώστε να μην υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός- οι τριμελείς Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

Η συγκρότησή τους, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα,  με αυξημένη αποζημίωση (54 ευρώ ανά συνεδρίαση και μέχρι 100 συνεδριάσεις) και διευρυμένες (με δικαστικούς, μηχανικούς με δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικού διαγράμματος και δικηγόρους/συμβολαιογράφους) απ’ όλη την Επικράτεια.

Γιατί είναι σημαντική η ενεργοποίησή τους; Διότι, όπως λένε από το Κτηματολόγιο, θα εκδικαστούν άμεσα 200.000 ενστάσεις που έχουν συσσωρευτεί την τελευταία πενταετία, οι φάκελοι των οποίων λιμνάζουν στα συρτάρια των επιτροπών ενστάσεων.

Σημειώνεται πως ένα από τα αγκάθια των τελευταίων ετών που καθυστερούσε το Κτηματολόγιο ήταν η συγκρότηση λειτουργία των επιτροπών ενστάσεων ( λόγω έλλειψης συμμετοχής κυρίως από τοπογράφους και δικηγόρους).

Το μπλακ-άουτ στις μεταβιβάσεις και οι πάνω από 1.000.000 ενστάσεις

Και η μη εξέταση των εντάσεων σημαίνει μπλακ –άουτ στις μεταβιβάσεις και τις αγοραπωλησίες ακινήτων –κυρίως στις περιπτώσεις όπου υπάρχει εμπλοκή του Δημοσίου.  Το πρόβλημα της μη εξέτασης των εντάσεων είναι πολύ σοβαρό, αφού, όπως λένε, από το Κτηματολόγιο, κατά μέσο όρο μια στις 10 ιδιοκτησίες γίνεται αίτηση διόρθωσης ή ένστασης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μόνο από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα, που τρέχει το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης, οι ενστάσεις ξεπέρασαν τις 60.000, ενώ η εκτίμηση είναι πως οι ενστάσεις μπορεί και να ξεπεράσουν το 1.000.000.

Οδηγός επιβίωσης

Ο «ΟΤ» παρουσιάζουν όλες τις πληροφορίες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να ελέγξουν την περιουσία τους και να υποβάλλουν σωστά τις ενστάσεις.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν υπόψη τους πως κατά τη διάρκεια της προανάρτησης ( είναι το στάδιο μετά τη συλλογή δηλώσεων) έχουν τη δυνατότητα για διάστημα 45 ημερών να προβούν σε απλές διορθώσεις ( για παράδειγμα διόρθωση τυπογραφικών λαθών), καθώς επίσης και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, υποβάλλοντας «αίτηση επανεξέτασης στοιχείων». Οι σχετικές διορθώσεις γίνονται άμεσα.

Στη συνέχεια, ακολουθεί η περίοδος της ανάρτησης. Όσοι από τους ιδιοκτήτες διαφωνούν με κάποιο από τα στοιχεία της ανάρτησης μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής ή ένσταση (μέσα σε προθεσμία δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τεσσάρων για τους κατοίκους εξωτερικού καθώς και το Δημόσιο).

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως ένσταση ή αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής μπορεί να υποβάλλει όποιος έχει έννομο συμφέρον. Σημειώνεται πως μαζί με την αίτηση πρέπει να υποβάλλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τοπογραφικά διαγράμματα που αποδεικνύουν το έννομο συμφέρον του.

Οι ενστάσεις

1ον) Οι αιτήσεις πρόδηλου σφάλματος, δηλαδή λανθασμένη αντιγραφή των στοιχείων του δικαιούχου, του είδους του καταχωρηθέντος δικαιώματος και της  αναγραφής του τίτλου κτήσης.

2ον) Οι διορθώσεις γεωμετρικών στοιχείων, δηλαδή της σχέσης του σχήματος, των ορίων και του εμβαδού.

3ον) Οι αιτήσεις δικαιούχου (εκτοπισμός). Για τα δυο τελευταία είδη αιτήσεων οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός προθεσμίας δυο μηνών ( ή τεσσάρων μηνών για όσους ιδιοκτήτες μένουν μόνιμα στο εξωτερικό) και εξετάζονται από την επιτροπή ενστάσεων.

Διευκρινίζεται πως η τριμελής επιτροπή αποτελείται απόμεναν δικηγόρο, ένα μηχανικό (με δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικού) και έναν δικαστικό που οφείλει να αποφανθεί αιτιολογημένα για τις ενστάσεις εντός δυο μηνών από την παράδοση των φακέλων των ενστάσεων από το Γραφείο Κτηματογράφησης.

Δωρεά η υποβολή των ενστάσεων

Η ένσταση υποβάλλεται και εξετάζεται δωρεάν ενώ καταργήθηκε άλλη χρέωση για τα έγραφα, δηλαδή πιστοποιητικά ή αντίγραφα αποσπασμάτων που εκδίδονται από τα Υποθηκοφυλακεία ή τα Κτηματολογικά Γραφεία ώστε να υποβληθούν με την εξέταση εξέτασης πρόδηλου σφάλματος.

Τι λέει η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στη 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία, σε ό,τι αφορά το Κτηματολόγιο, η Κομισιόν διαπιστώνει πρόοδο στην Κτηματογράφηση και στην μετάβαση στην τελική περιφερειακή δομή του.

Η συλλογή των δηλώσεων έχει φθάσει στο 84% του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Επιπλέον, στο 35% της χώρας λειτουργεί ήδη κτηματολόγιο, στο 19% πραγματοποιείται επανέλεγχος μέσω της ανάρτησης, που σημαίνει πως το 54% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της χώρας βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής ή του επανελέγχου. Αναμένεται πως σε δυο μήνες το ποσοστό αυτό θα είναι 60% και τον ερχόμενο Οκτώβριο θα φθάσει στο 71%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα