Θα περάσουν χρόνια για να έρθουν και πάλι στην Ελλάδα οι Ρώσοι τουρίστες, ενώ η εβδομάδα που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμη και για την πορεία των κρατήσεων από τις αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης. Η χώρα μας υπολόγιζε φέτος να υποδεχόταν περισσότερους από 250.000 Ρώσους τουρίστες, και μέχρι 350.000 εφόσον λυνόταν και τα θέματα με τις πτήσεις τσάρτερ, όμως λόγω του πολέμου, έχουν ανατραπεί όλα

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς επηρεάζει την τουριστική βιομηχανία

Η εκτίμηση παραγόντων του ελληνορωσικού τουριστικού επιχειρείν, είναι ότι τα κλειστά εναέρια σύνορα όπως και οι κυρώσεις θα κρατήσουν πολύ ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο ρώσος τουρίστας να χαθεί για χρόνια από τη χώρα μας.

Πάντως το κενό, λόγω του μικρού αριθμού τους, αν και ξοδεύουν αναλογικά περισσότερα από άλλους τουρίστες, μπορεί να καλυφθεί από άλλες «πηγές» υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η κρίση δεν θα παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού κρατούν την αναπνοή τους και ελπίζουν αυτή την εβδομάδα να λήξουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, μια εβδομάδα που χαρακτηρίζεται  ως πολύ κρίσιμη για το μέλλον του τουρισμού.

Αυτό που όλοι καταγράφουν είναι ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν επηρεασθεί οι κρατήσεις από Δυτική Ευρώπη και ΗΠΑ κάτι όμως που φοβούνται ότι θα γίνει αργότερα εφόσον οι μάχες εξακολουθήσουν να μαίνονται στην Ουκρανία.

Η συνέχιση της πολεμικής σύρραξης και η μεγάλη άνοδος του ενεργειακού κόστους όπως έχει ήδη αναφέρει στον ot.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης θα κάνει πιο δύσκολη την απόφαση των βορειοευρωπαίων για διακοπές.

Από την πλευρά του ο κ. Φώτης Κοκκοτός μέλος του ΔΣ της  Elounda SA Hotels and Resorts τονίζει ότι πρωτίστως αυτό που ευχόμαστε όλοι είναι να επικρατήσει η ειρήνη, και να σταματήσει ο πόλεμος. Μετά μπορούμε να μιλήσουμε και για τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση και υπό την προϋπόθεση ότι σύντομα θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες η χώρα έχει αποδείξει στα δυο χρόνια της πανδημίας ότι μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις προκλήσεις.

Οι Ρώσοι τουρίστες

Όσον αφορά τους Ρώσους η Ελλάδα φαίνεται να χάνει φέτος όπως προαναφέρθηκε μέχρι 350.000 τουρίστες ενώ χάνονται και άλλοι 100.000 Ουκρανοί.

Το 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα 583 χιλ. Ρώσοι τουρίστες δαπανώντας 433 εκατ. ευρώ, όταν οι συνολικές τουριστικές αφίξεις στην χώρα μας ήταν 31,3 εκατ.

Το έτος ρεκόρ  όσον αφορά τις αφίξεις από Ρωσία ήταν το 2013 που έφτασαν τους 1,3 εκατ. τουρίστες.

Το 2020, ο αριθμός των ρώσων ταξιδιωτών στην Ελλάδα, με βάση την TτΕ, έφτασε τις 26 χιλ., ενώ το 2021 η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 365,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκε σε 119,5 χιλ. ταξιδιώτες (σ.σ.: οι εκτιμήσεις των φορέων του κλάδου κάνουν λόγο για περίπου 170 χιλ.).

Το 2020 οι Ρώσοι ξόδεψαν 14 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την TτΕ, ενώ το 2021 δαπάνησαν περί τα 115 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Χαριτίδη διευθύνοντα σύμβουλο της TEZ Group Ελλάδος, οι ρώσοι τουρίστες φέτος θα στραφούν προς την Τουρκία αν η Τουρκία δεν κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα αλλά και προς την Αίγυπτο, Ντουμπάι, και βέβαια στην Κίνα η οποία πριν δυο ημέρες άνοιξε τα σύνορα για τους Ρώσους.

Πάντως ο κ. Χαριτίδης σημειώνει ότι η εταιρεία τους θα προσπαθήσει να καλύψει ένα μέρος των απωλειών από την Ρωσία και Ουκρανοί προς την Ελλάδα αυξάνοντας τα προγράμματα από τις βαλτικές χώρες αν και μιλάμε για πολύ μικρότερο αριθμό τουριστών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός