Τον τελευταίο χρόνο οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές αντιμετώπισαν μια σειρά αντίθετους ανέμους: υψηλά πραγματικά επιτόκια, ισχυρότερο δολάριο και επιβράδυνση της κινεζικής ανησυχίας, που ενισχύονται πλέον από τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποαπαδώσουν σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ωστόσο όπως υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, οι προοπτικές διαφαίνονται πολύ καλές.

Οι αναλυτές της έκθεση μάλιστα εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, εκτιμούν ότι το επόμενο 12μηνο ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα ανέλθει στις 1.175 μονάδες.

Στη νέα έκθεση που εξετάζει τις αποτιμήσεις των αγορών της περιοχής και την ελκυστικότητά τους έναντι του αμερικάνικου δείκτη S&P 500, υπογραμμίζεται ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν υποαποδώσει κατά περίπου 15% σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ το τελευταίο 12μηνο. Αυτό ισοσταθμίζει κάπως την ισχυρή υπεραπόδοση στις αρχές του 2022 η οποία έφτασε το 12% (η δεύτερη μεγαλύτερη υπεραπόδοση διάρκειας 6 εβδομάδων της περιόδου μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση).

Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων Αγορών θα αυξηθεί στις 1.350 μονάδες (+13%) τους επόμενους 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 8% και της αναπροσαρμογής αποτίμησης της τάξης του 5% λόγω της πρόσφατης αδυναμίας.

Ειδικότερα, τονίζει ότι μερικές Αναδυόμενες Αγορές με σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης, κυρίως αυτές που σχετίζονται με τον τουρισμό και τα ταξίδια, οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να διαμορφωθούν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, για παράδειγμα στην Ελλάδα θα διαμορφωθούν στο 20%.

Επίσης, αγορές όπως η Ελλάδα, η Πολωνία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία προσφέρουν καλύτερο προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής από ό,τι ο S&P 500.

Η Goldman εκτιμά πως ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α θα αγγίξει τις 1.175 μονάδες σε ορίζοντα 12μηνου (με άνοδο άνω του 30% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας), έναντι 1.188 μονάδων που προβλέπει το consensus.

Ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στις 11,1 φορές και βάσει της τιμής-στόχου της Goldman Sachs τοποθετείται στις 12 φορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες