«Είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι και λυπημένοι από τον καταστροφικό ανθρώπινο και οικονομικό φόρο που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Άνθρωποι σκοτώνονται, τραυματίζονται και αναγκάζονται να φύγουν και προκαλούνται τεράστιες ζημιές στη φυσική υποδομή της χώρας. Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού μέσα από αυτές τις φρικιαστικές εξελίξεις» αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο Πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.

«Ο πόλεμος δημιουργεί επίσης σημαντικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες. Οι τιμές των εμπορευμάτων οδηγούνται υψηλότερα και κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος πλήττει περισσότερο τους φτωχούς. Οι διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται εάν η σύγκρουση συνεχιστεί. Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες θα έχουν επίσης σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Αξιολογούμε την κατάσταση και συζητάμε τις κατάλληλες πολιτικές απαντήσεις με τους διεθνείς εταίρους μας» πρόσθεσαν.

«Τα θεσμικά μας όργανα συνεργάζονται για να στηρίξουν την Ουκρανία στα μέτωπα της χρηματοδότησης και της πολιτικής και αυξάνουν επειγόντως αυτή την υποστήριξη. Ήμασταν σε καθημερινή επαφή με τις αρχές για τα μέτρα κρίσης. Στο ΔΝΤ, ανταποκρινόμαστε στο αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του Μηχανισμού Ταχείας Χρηματοδότησης, το οποίο το Συμβούλιο μας θα μπορούσε να εξετάσει ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Επιπλέον, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το πρόγραμμα Stand-by Arrangement της Ουκρανίας, βάσει του οποίου είναι διαθέσιμα επιπλέον 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τώρα έως τα τέλη Ιουνίου. Στον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, ετοιμάζουμε ένα πακέτο στήριξης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους μήνες, ξεκινώντας με μια επιχείρηση στήριξης προϋπολογισμού ταχείας εκταμίευσης για τουλάχιστον 350 εκατομμύρια δολάρια που θα υποβληθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση αυτή την εβδομάδα, ακολουθούμενο από 200 εκατομμύρια δολάρια σε ταχεία εκταμίευση στήριξης για την υγεία και την εκπαίδευση. Αυτό το πακέτο θα περιλαμβάνει την κινητοποίηση χρηματοδότησης από διάφορους αναπτυξιακούς εταίρους και χαιρετίζουμε την ήδη ανακοινωθείσα υποστήριξη από πολλούς διμερείς εταίρους».

«Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ συνεργάζονται επίσης για να αξιολογήσουν τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης και των προσφύγων σε άλλες χώρες της περιοχής και του κόσμου. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ενισχυμένη πολιτική, τεχνική και οικονομική υποστήριξη στις γειτονικές χώρες, όπως απαιτείται. Η συντονισμένη διεθνής δράση θα είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των κινδύνων και την πλοήγηση στην ύπουλη περίοδο που ακολουθεί. Αυτή η κρίση επηρεάζει τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και τους προσφέρουμε την πλήρη υποστήριξή μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή