Μπορεί Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να επικέντρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης, στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο δεν παρέλειψε να δώσει και ένα ξεχωριστό μήνυμα για τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

«Ένας τρόπος για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός είναι να μειώσετε τους μισθούς και να κάνετε τους Αμερικανούς φτωχότερους», είπε, περιγράφοντας την εγχώρια ατζέντα του, σπεύδοντας να προσθέσει: «Έχω ένα καλύτερο σχέδιο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού: μειώστε το κόστος σας, όχι τους μισθούς σας».

Ο Μπάιντεν εξέδωσε το αισιόδοξο οικονομικό του μήνυμα την Τρίτη για να υπενθυμίσει στους Αμερικανούς την οικονομική πρόοδο, όπως τις 6,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που προστέθηκαν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, αλλά το μήνυμα μετριάστηκε από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

«Το καταλαβαίνω», είπε ο Μπάιντεν για τον πληθωρισμό. «Γι’ αυτό η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να θέσω τις τιμές υπό έλεγχο».

Η ομιλία έρχεται καθώς οι Αμερικανοί παραμένουν επικεντρωμένοι τόσο στα οικονομικά ζητήματα όσο και στην Ουκρανία. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν 6 στους 10 Αμερικανούς λένε ότι ο πληθωρισμός έχει προκαλέσει δυσκολίες . Ωστόσο, οι ερωτηθέντες ήταν διχασμένοι σχετικά με το αν έπρεπε να κατηγορήσουν τον Μπάιντεν.

Τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 40 ετών με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να σημειώνει ετήσια άνοδο 7,5% και τις τιμές να αυξάνονται σε ένα ευρύ φάσμα καθημερινών αγαθών που χρειάζονται οι Αμερικανοί για να επιβιώσουν.

Σχέδιο 4 σημείων

Ο Μπάιντεν περιέγραψε ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού .

Τα κύρια σημεία περιελάμβαναν την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού. μείωση του κόστους μέσω κρατικής δράσης· πάταξη των καρτέλ· και την ενθάρρυνση των εργαζομένων να βρουν καλύτερες θέσεις εργασίας παρέχοντας πόρους όπως η επανεκπαίδευση.

Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν υποστήριξε τις προσπάθειες από τον Δικομματικό νόμο για τις Υποδομές που λέει ότι θα αμβλύνουν τις πιέσεις στις τιμές. «Οι οικονομολόγοι το αποκαλούν «αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας μας», εγώ το αποκαλώ οικοδόμηση μιας καλύτερης Αμερικής», είπε, προσθέτοντας, «το σχέδιό μου για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα μειώσει το κόστος σας και θα μειώσει το έλλειμμα».

Ο Πρόεδρος υποστήριξε επίσης μια σειρά από διατάξεις από το σχέδιό του για το Build Back Better σε τομείς όπως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, το κόστος φροντίδας παιδιών, η άδεια μετ’ αποδοχών και το κόστος ενέργειας.

Ο πρόεδρος υποστήριξε επίσης σθεναρά ένα άλλο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού το βράδυ της Τρίτης: ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται επί του παρόντος στο Κογκρέσο επικεντρώνεται στην Κίνα, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη βιομηχανία ημιαγωγών που αξιωματούχοι είπαν ότι θα έχει «άμεσο συσχετισμό» με τον πληθωρισμό.

«Ο πληθωρισμός είναι μια από τις παράπλευρες ζημιές»

Ο πρόεδρος εστίασε επίσης στα καρτέλ και τις αμφισβητούμενες επιπτώσεις της στις αυξήσεις των τιμών. Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να επισημάνει ζητήματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για μήνες σε τομείς όπως οι βιομηχανίες κρέατος και ενέργειας ως μία από τις αιτίες του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής