Η BMW και η Porsche πρόσθεσαν τα ονόματα τους στην ολοένα αυξανόμενη λίστα των βιομηχανιών αυτοκινήτου που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε κλείσιμο εργοστασίων τους στην Ευρώπη λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών από την Ουκρανία.

Η Porsche θα σταματήσει τη λειτουργία της μονάδας στο Λάιπτσιγκ τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Η BMW θα κλείσει αρκετές μονάδες, μεταξύ τους το εργοστάσιο της Mini στη Βρετανία.

Ο μητρικός όμιλος της Porsche, η VW, είχε ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο δύο μονάδων της στην Ευρώπη και προειδοποίησε για την λήψη και επιπλέον μέτρων αναστολής εργασιών, καθώς ανταλλακτικά και πρώτες ύλες εξαντλούνται.

Σε δημοσίευμα τους οι Financial Times υποστηρίζουν πως μία ακόμη κορυφαία εταιρεία της Ευρώπης βρίσκεται στο όριο των αποθεμάτων της, με επάρκεια μέχρι την επόμενη εβδομάδα, πέραν της οποίας θα αναγκαστεί επίσης να προχωρήσει σε αναστολή εργασιών σε μονάδες.

Μιλώντας για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο λόγω του πολέμου, ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Κάρλος Ταβάρες, υποστήριξε χθες ότι ο αντίκτυπος για την εταιρεία του και τις μονάδες της σε όλη την Ευρώπη είναι πιο περιορισμένος, καθώς έχει πολύ μικρότερη εξάρτηση από προμηθευτές ανταλλακτικών της ανατολικής Ευρώπης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζουν σαφώς οι γερμανικές εταιρείες.

Δεδομένου πως κανείς δεν είναι βέβαιος για την διάρκεια της κρίσης και τις συνέπειες της, οι περισσότερες εταιρείες αναζητούν άρον-άρον εναλλακτικούς προμηθευτές από έτερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης ή και την βόρειο Αφρική. Όμως, αναλυτές επισημαίνουν πως θα χρειαστεί χρόνος, ώστε οι νέες συμφωνίες να κλείσουν και η ροή των προμηθειών προς τα εργοστάσια να αποκατασταθεί επιτρέποντας και πάλι την έναρξη παραγωγής. Η όλη διαδικασία θα είναι και χρονοβόρα και δαπανηρή, επιβαρύνοντας το κόστος παραγωγής άρα και τις τελικές τιμές των οχημάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή