Στην «εκκαθάριση» του μητρώου ανέργων του ΟΑΕΔ, με τη διαγραφή από τη λίστα των εγγεγραμμένων ανέργων όσων δεν πληρούν τις νέες προϋποθέσεις εγγραφής, φέρεται αποφασισμένο το υπουργείο Εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να βελτιωθεί η «εικόνα των στοιχείων» του ΟΑΕΔ έτσι να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής και να καταγράφει την αντίστοιχη «εικόνα της ανεργίας» στη χώρα.
Άλλωστε, πρόσφατη είναι η αρνητική κριτική που διατυπώθηκε για την τεράστια απόκλιση των στοιχείων της επίσημης ανεργίας, ανάμεσα στην ΕΛΣΤΑΤ και στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ.

Η διαγραφή θα αφορά άτομα με υψηλά εισοδήματα και περιουσία που εμφανίζονται ως «άνεργοι», όπως και όσους θα αρνούνται – συνεχώς – να δεχθούν προσφερόμενες θέσεις εργασίας.

Η απώλεια της λεγόμενης «κάρτας ανεργίας» θα σημάνει αποκλεισμό από μια σειρά κοινωνικών προσφορών που έχουν σχέση τη δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την πρόσβαση σε μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, ακόμη και τη συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης.

Οι αλλαγές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας – και αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα – το οποίο αφορά τον ΟΑΕΔ, αλλά για την μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης και της επανακατάρτισης εργαζομένων και ανέργων. Στο νομοσχέδιο αυτό, θα περιλαμβάνονται και αλλαγές στον τρόπο χορήγησης και στο ύψος του επιδόματος ανεργίας.

Οι παροχές που θα χάνει ο άνεργος – εφόσον απωλέσει την κάρτα ύστερα από τρείς αρνήσεις θέσης εργασίας ή προγράμματος κατάρτισης – αφορούν: μοριοδότηση συμμετοχής σε προγράμματα ή προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, παροχές ασθενείας, κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ, μειώσεις ή απαλλαγές φόρων κλπ.

Αναλυτικά οι παροχές και τα δικαιώματα των ανέργων που εγγράφονται στην λίστα του ΟΑΕΔ καταγράφονται στο πίνακα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού..

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax