Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2022 αλλά και το πώς επηρεάζεται η χώρα μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία μίλησε στο FIN FORUM 2022 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Αν μπορούσα να δομήσω μια τοποθέτηση σε ένα τέτοιο περιβάλλον σαν αυτό που ζούμε σήμερα θα μπορούσε ο τίτλος της τοποθέτησής μου θα μπορούσε να είναι “ευοίωνες προοπτικές, αυξημένες αβεβαιότητες, μεγάλες προκλήσεις”», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας.
Και συνεχίσε: «Γιατί ευοίωνες προοπτικές; Γιατί μια σειρά από δείκτες της οικονομίας αποδεικνύουν ότι κοινωνία και πολιτεία τα κατάφεραν ικανοποιητικά μέσα σε πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις τα τελευταία χρόνια.
Η μεγέθυνση της οικονομίας φαίνεται να είναι ισχυρή, η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει για το 2021 και να αναπτύσσεται βιώσιμα το 2022.
Βλέπουμε, παρατηρούμε συστηματικά τις επενδύσεις έρχονται στη χώρα, να δημιουργούν εισοδήματα και νέες θέσεις απασχόλησης.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η ανεργία την τελευταία διετία να έχει συρρικνωθεί σημαντικά περίπου κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Πρόκειται για την καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση της τελευταίας διετίας».
Αντέχουν οι επιχειρήσεις
Ακόμη, τόνισε πως «παρατηρούμε ότι οι επιχειρήσεις να αντέχουν, ο τζίρος το 2021 υπερέβη κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ τον αντίστοιχο τζίρο τους το 2019.Παράλληλα, βλέπουμε πολλές νέες επιχειρήσεις να έχουν ανοίξει το 2021, μια αύξηση ετήσια της τάξεως του 35%».
«Επίσης, βλέπουμε το τραπεζικό σύστημα να έχει αποκτήσει εντονότερα χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας τόσο στο παθητικό του όσο και στο ενεργητικό του», τόνισε ο υπουργός και εξήγησε: «Στο παθητικό του με μια πολύ μεγάλη αύξηση των καταθέσεων της τάξεως των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ από το καλοκαίρι του 2019. Στο δε ενεργητικό του μια μεγάλη συρρίκνωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο».
Συνέχισε λέγοντας πως «η βιομηχανική παραγωγή κινείται σταθερά σε υψηλούς θετικούς δείκτες επί 14 μήνες. Και τα χτεσινά στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτή τη διαπίστωση.
Το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη βλέπουμε από μελέτες εντός και εκτός της Ελλάδας, να είναι στο 9μηνο του 2021, μετά τον πληθωρισμό, αυξημένο κατά 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2019.
Επίσης, βλέπουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σταθερά να ενισχύεται».
«Η οικονομία άντεξε και τα κατάφερε»
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «η οικονομία άντεξε, τα κατάφερε και έχει πολύ ευοίωνες προοπτικές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που εργάζεται σε μια ρεαλιστική δημοσιονομική πολιτική, σε μια διορατική εκδοτική στρατηγική και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αλλαγών. Το ευοίωνο στοιχείο του μέλλοντος, στοιχειοθετείται και από τη σύγκριση από ευρωπαϊκές μελέτες της πορείας της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις οικονομίες της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προφανώς πριν την κρίση στην Ουκρανία, η Ελλάδα θα είχε και θα έχει το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης στην Ευρώπη, μέχρι το 2024 και ταυτόχρονα θα έχει και τον πιο σταθερό ρυθμό αύξησης επενδύσεων και εξαγωγών, τις καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις την επόμενη διετία».
Κόστος από την ρωσική εισβολή και αβεβαιότητες
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα «όμως υπάρχουν και αυξημένες αβεβαιότητες. Στις υφιστάμενες αβεβαιότητες ήρθε να προστεθεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μια απολύτων ανιστόρητη, καταδικαστέα πράξη. Η Ελλάδα στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στο πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της νομιμότητας, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Με πράξεις, μαζί με το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων και μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Η εισβολή όμως θα έχει κόστος, σημαντικότατο για τη Ρωσία και βλέπουμε ήδη τις συνέπειες, θα έχει κόστος όμως και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ελληνική.
Συγκεκριμένα, στον αριθμό της οικονομικής μεγέθυνσης προφανώς με απώλεια πλούτου, στον πληθωρισμό, κυρίως μέσα από τα ενεργειακά προϊόντα, τα οποία κάθε μέρα αυξάνονται.
Θα έχουμε πιθανό κόστος στον τουρισμό, άμεσο και έμμεσο και ηπιότερα θα είναι τα χαρακτηριστικά όσον αφορά το ισοζύγιο, δηλαδή τις εισαγωγές, εξαγωγές ή άμεσες ξένες επενδύσεις.
Θα υπάρχουν και πρόσθετες δυσμενείς συνέπειες όπως θα είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας».
Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως «η ελληνική οικονομία έχει ένα βιώσιμο χρέος αλλά το υψηλότερο στην Ευρώπη και επιδιώκουμε να το μειώσουμε. Η Ελλάδα του 2021 χτίζοντας ορθώς ένα δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις εμφάνισε ένα σημαντικό έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει σιγά σιγά να οδηγηθούμε στη σταθερότητα. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από ευρωπαϊκές αποφάσεις. Είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και αγωνιζόμαστε να βγούμε από αυτό το 2022. Συμπερασματικά: απέναντι σε αυτές τις ευοίωνες προοπτικές η ελληνική κυβέρνηση στέκεται με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, με σύνεση και με αποφασιστικότητα».
Οι στόχοι
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας έθεσε τους στόχους της κυβέρνησης:
-Οικονομική μεγέθυνση
-Διατηρισημότητα ανάπτυξης
-Έξοδος από τη δημοσιονομική εποπτεία
-Μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό
-Ενίσχυση της Άμυνας και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας
-Σταδιακή μετάβαση σε καθεστώς δημοσιονομικής ισορροπίας
-Επενδυτική βαθμίδα το 2023
Latest News
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Την Κυριακή οι ανακοινώσεις για τις τράπεζες - Ερχεται δέσμη μέτρων
Eίναι μια συνολική δέσμη παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει πρωθυπουργός που έχει να κάνει και με τις προμήθειες, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΟΙΚ σχετικά με τις αναμενόμενες πρωθυπουργικές ανακοινώσεις
Τι ζητά η Κομισιόν για τους πλειστηριασμούς – Πώς προχωράει ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2024 οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν κατά 7%
Βενζινάδικα: Πρόστιμα – φωτιά και διετές «λουκέτο» για πειραγμένες αντλίες
Τι προβλέπει το νέο ποινολόγιο της ΑΑΔΕ για όσα βενζινάδικα κλέβουν καταναλωτές και κράτος
Γερμανικά ΜΜΕ εξαίρουν τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας
Την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα υψηλότερων από ό,τι στη Γερμανία επισημαίνουν Zeit και δίκτυο RND με δημοσιεύματά τους
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Δήμας για προϋπολογισμό: Τα 12+1 σημεία που δείχνουν τη βελτίωση της οικονομίας
Κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε πως «η Ελλάδα του 2025 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019»
«Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας: Αυτό που δεν περίμενε κανείς» - Άρθρο της ZEIT
Επισημαίνεται το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μειώνει το χρέος της πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί - Άρθρο και από το RND για την ελληνική οικονομία
ΤΕΕ για το «φρένο» του ΣτΕ στον ΝΟΚ - «Σεβαστές οι αποφάσεις, όχι a priori σωστές»
Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, θέτει τέσσερα ερωτήματα που τίθενται μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ
Τάκης Θεοδωρικάκος: Παραγωγικές επενδύσεις 3 δισ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης
«Πιο παραγωγική Ελλάδα, λιγότεροι φόροι, καλύτερα εισοδήματα», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την διάρκεια της συζήτησης ψήφισης του προϋπολογισμού